Tours

Een kijkje in de keuken van.. Cora (cultfood.wordpress.com)

Cora van Cultfood

Het is weer zondag! Op deze herfstige zondag nemen we een kijkje in de keuken van Cora. Cora is een relatief nieuwe foodblogger en deelt haar recepten op Cultfood. Haar recepten hebben een accent op het gebruik van veel groenten en fruit in combinatie met tuinkruiden, kazen en worsten. Wat ik zelf erg leuk vind is dat Cora al haar gerechten verbind met een kijkje in de regio waar de producten of het gerecht vandaan komen.

Great Little Kitchen Tour: Een kijkje in de keuken van..

Naam: Cora Meijer
Woonplaats: Rhenen, Utrechtse Heuvelrug
Keuken: 12 m2

Omschrijf je keuken

Een witte hoekkeuken grenzend aan mijn kruidentuin. In de keuken is veel apparatuur van roestvrij staal, een boekenplank, Amerikaanse koelkast, inductiekookplaat en combioven. De wandkasten zijn plafondhoog en er is veel verlichting. Zowel onder deze kasten voor boven het aanrechtblad als kleine spots vanaf het verlaagde plafond. De keuken is voor ons naar eigen ontwerp op maat gemaakt.

cultfood great little kitchen tour

Great Little Kitchen Tour Cultfood

In de vitrinekast stond prachtig glaswerk, dat ik door de jaren heen op onze reizen heb verzameld. Helaas hebben de schaphouders het vorig jaar begeven en is alles naar beneden gevallen. Ik ben opnieuw aan het verzamelen. In de karafjes bewaar ik likeuren, whisky en mijn zelfgemaakte vanille-extract.

kijkje in de keuken van Cora Cultfood

Deel je de keuken met iemand? Zo ja, met wie?

Mijn gezinsleden houden van lekker eten en snuffelen veel in de kasten voor suggesties waar ze zin in hebben. Mijn dochters koken ook graag en samen aan het aanrecht kwam dus regelmatig voor. Nu echter alleen nog als we weer allemaal gezellig samen zijn. Ons samen zijn gaat meestal gepaard met veel lekkere zelfgemaakte hapjes of avondeten, zowel thuis als uit.

De keuken neemt elke dag een centrale plaats in: voor het bereiden van brunches tot kerstdiners. Voor de kinderverjaardagen maakte ik altijd iets bijzonders: van gelaagde puddingen tot recent een traditioneel ‘21-diner’ voor mijn dochter, die in een studentenvereniging zit. Bij zo’n diner komen de dispuutleden met zijn allen, in dit geval zestien man, een viergangen diner eten. Tussen elke gang door worden speeches over de jarige voorgedragen. Die zijn vaak een beetje beschamend, erg grappig, maar uiteindelijk ook heel erg lief.

Wat staat er op dit moment allemaal op je aanrecht?

Altijd teveel. Ik houd wel van rommelig en ik gebruik in gerechten kleine hoeveelheden van verschillende ingrediënten. Maar er liggen ook regelmatig uitgescheurde recepten en kookboeken om mijn ideeën te ondersteunen en wat diverse oliën en azijnsoorten. Fruitazijn met vers vruchtvlees moet gelukkig koel staan. Dat ruimt dan even lekker op.

Enkele keukenhulpjes hebben een vaste plaats op het aanrecht: de snijmachine, het koffie-espresso apparaat en de snijplankjes. Andere staan in de onderkastjes. Ook ruim ik de blender niet altijd op, die gebruik ik zo intensief.

aanrecht Cora Cultfood

Wat is je favoriete item in de keuken?

De combi heteluchtoven. Ik ben gek op ovenschotels, quiche en geroosterde groenten. Vis bereid ik altijd in de oven en gemarineerde gebraden beenham is ook een favoriet.

Hoe vaak sta je gemiddeld per week in de keuken om te koken?

Dagelijks, want ik werk elke ochtend aan het ontbijt en ’s avonds aan de warme maaltijd. Of ik kook overdag voor het blog en doe daar ook mijn fotosessie. Natuurlijk gaan we af en toe in de stad eten of bij vrienden.
Wij vinden een goed ontbijt heerlijk en ik neem dus de tijd voor variaties met fruit, granen, geroosterde noten en zaden. Of iets warms zoals een omelet met groene kruiden of boterhammen gegrild met een smeersel en kaas. Voor de brunch in het weekend maak ik of een salade of vers gebakken appelschijven extra.

Wat is het laatste gerecht dat je hebt bereid?

dolmadakia

Dolmadakia: wijnbladeren gevuld met risottorijst, pijnboompitten, munt en peterselie als borrelhapje bij het 21-diner van onze jongste. Dolma’s zijn een traditionele meze; Griekse mezedes zijn te vergelijken met de Spaanse tapas. Door onze reizen langs de Middellandse Zee maak ik die graag.

Wat mag er niet ontbreken in jouw voorraadkast?

Basics in veel varianten: dus van bonen, linzen, rijst, spaghetti of pasta en bijzondere meelsoorten tot en met diverse pesto’s, mosterds, mayonaises en honingsoorten naast verschillende wijnen en likeuren. Zoals gezegd zoek ik in elke provincie of elk land naar specials uit die regio. Wat ik niet makkelijk kan kopen bestel ik via internet.

Ik geniet ervan om nieuwe producten te vinden en daar een recept omheen te maken. Zo ontdekte ik bijzondere mosterdsoorten met toevoeging van fruit: bijvoorbeeld met vijgen of cranberry’s. Die cranberry mosterd bleek heerlijk in de wit- en roodlof salade. De vijgenmosterd gebruik ik voor stoofperen.

Je grootste keukenblunder (of andere leuke keuken anecdote)

Voor de verjaardag van mijn dochter had ik een grote Siberische ijstaart gemaakt. Die is overgoten met eiwitschuim en in het midden daarvan staat een aluminiumbakje met whisky. Dat staat visueel erg leuk en geeft bij het uitschenken extra smaak. Nadeel ervan is dat door de whisky je haren vlam kunnen vatten tijdens het opdienen.

Wat staat er bovenaan jouw wensenlijst voor in de keuken?

Mijn liefste wens is een nieuwe keukenmachine, waardoor ik weer beter in staat zou zijn om zelf brooddeeg en dergelijke te maken. Voor mijn quiche ook zelf de bodems of het deeg maken biedt meer mogelijkheden. Het geeft ook meer uitstraling aan je gerecht. En Ik heb nog een prachtig kookboek uit de VS over ‘breads”. Daar wil ik graag mee aan de slag. Nu houd ik het vaak bij een kleine portie scones voor bij mijn compotes, dat is lichter werk.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Dat is een keuken met een eiland in het midden met veel marmer en glas, waarin alle apparatuur een vaste standplaats heeft. Ik houd van zonlicht in de keuken, dat geeft zo’n heerlijk gevoel en daaraan voldoet mijn huidige keuken prima. Daarnaast wil ik heel graag voldoende ruimte om samen met iemand te kunnen koken.

Ben je trots op je keuken en wil je ook graag net als Cora met jouw keuken verschijnen in de Great Little Kitchen Tour? Stuur dan een mailtje naar info@greatlittlekitchen.nl en meld je aan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.