Courgettecake met yoghurt en walnoten – Foodblogswap

courgettecake met yoghurt en walnoten

Deze Foodblogswap heb ik het mezelf nog een stukje moeilijker gemaakt. Vanwege mijn plastic vrije keuken challenge wilde ik ook een plastic vrij recept maken voor de Foodblogswap. Met deze courgettecake met yoghurt en walnoten is dat gelukt!

Het originele recept van de courgette cake komt van de blog Cookingdom.nl. Arieta heeft op haar blog een grote verzameling van lekkere recepten en zoete baksels. Ik zag genoeg recepten om een keertje te maken. Alleen was plastic vrij vaak lastig. Tot ik het recept voor deze courgette cake met yoghurt tegen kwam. Dat moest haalbaar zijn qua ingrediënten en dan ook nog eens met een eigen twist.

Mijn eigen draai aan het recept bestaat uit het vervangen van de hazelnoten door walnoten. Daarnaast heb ik geraspte Parmezaanse kaas toegevoegd aan het beslag. Het glazuur heb ik weggelaten, een bus poedersuiker is van plastic en ik kon geen alternatief glazuur verzinnen zonder roomkaas (in plastic) of poedersuiker.

Door de toevoeging van de Parmezaanse kaas wordt de courgette cake sowieso meer hartig. Daar is geen glazuur bij nodig! Lekker als tussendoortje of voor de lunch, bijvoorbeeld bij een kom soep.

Ik vond het wel spannend of het cakebeslag niet te nat zou zijn door de courgette. Een eerdere poging voor courgette muffins pakte niet zo goed uit. De bodem van de muffins was veel te nat en daardoor niet goed gaar geworden. Gelukkig is dat bij deze cake absoluut niet het geval. De courgettecake is goed stevig, zoals een cake hoort te zijn. Hij smaakt lekker zoet met een vleugje Parmezaanse kaas!

Zo maak je deze courgettecake met yoghurt en walnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kraak de walnoten (wanneer je zoals ik hele walnoten gebruikt) en hak ze daarna in stukjes met een mes.
Was de courgette en rasp de courgette grof en laat even uitlekken.

Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en een snufje zout.
Klop in een andere kom de suiker met de eieren, olijfolie en yoghurt tot een glad mengsel.

Voeg de geraspte courgette, walnoten, geraspte Parmezaanse kaas en het bloemmengsel toe en roer tot alles goed is gemengd.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en schenk hierin het cakemengsel.
Strooi tot slot nog wat geraspte Parmezaanse kaas over de bovenkant van de cake.

Bak de courgettecake in ongeveer 50-60 minuten in de oven gaar en mooi goudbruin.
De cake is klaar wanneer je er met een houten prikker in prikt en deze er weer schoon uit komt.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 100 gram walnoten
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 125 ml olijfolie
  • 100 gram yoghurt
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas


Reacties

  1. Toch knap dat het je gelukt is om een recept zonder plastic te vinden! Ik dacht van de week nog dat ik het niet zou kunnen voor 5 man koken zonder plastic verpakkingen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *