Focaccia met tomaat en basilicum

focaccia met tomaat en basilicum

Een aantal weken geleden bakte ik voor het eerst zelf brood, echte Italiaanse focaccia. Heerlijk! Ik probeerde een aantal varianten uit, waaronder mijn huidige favoriet: focaccia met tomaat en basilicum.

Zelf focaccia maken blijkt enorm simpel te zijn. Een goede start voor iemand die nooit zelf brood maakt, zoals ik. Ik deelde al eerder het basisrecept voor het zelf maken van focaccia. Daar herken je mogelijk ook de foto van. Nu deel ik hier het volledige recept.

Focaccia met tomaat en basilicum is een echte klassieker. Eventueel kun je ook nog mozzarella hieraan toevoegen. Maar ik houd het recept graag simpel.

Ik heb gekozen voor alleen toppings bovenop het deeg. Zo kun je de focaccia opensnijden en beleggen. Of in kleine stukjes snijden en vervolgens dippen in de olijfolie. Allemaal erg lekker!

Focaccia met tomaat en basilicum

Zo maak je deze focaccia met tomaat en basilicum

Bereiden van het focaccia deeg

Strooi 1,5 theelepel zeezout in een mengkom en zeef hierboven de bloem.
Maak in het midden van de bloem een kuiltje en leeg hierin het zakje gedroogde gist.
Schenk langs de randen de olijfolie erbij en giet lauwwarm water in het kuiltje.

Kneed alle ingredienten in een keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken en maak een ronde bal van het deeg.
Laat het focaccia deeg onder een schone theedoek minimaal 1 uur rijzen.

Vorm na dit uur een rechthoekig brood van het deeg.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat nogmaals afgedekt 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Focaccia beleggen met toppings

Snijd de cherrytomaten in dunne plakjes.
Hak de verse blaadjes basilicum fijn met een koksmes.

Druk met je vingertoppen kleine kuiltjes in het deeg.
Beleg het deeg nu met de plakjes cherrytomaat.
Strooi de fijngehakte basilicum en zeezout eroverheen.

Bak de focaccia in 20-25 minuten in de oven op 200 graden.
Besprenkel voor het serveren de focaccia met extra vergine olijfolie.

Ingrediƫnten

    Voor 2 focaccia’s

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 250 ml lauwwarm water
  • 3 el olijfolie
  • 1,5 tl zout
  • 125 gram cherrytomaten
  • handje vol verse basilicum
  • snuf zout
  • extra vergine olijfolie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *