Gebak en taart/ Recepten

Foodblogswap: Bitterkoekjes-citroencake

Bitterkoekjescake met citroen

Het einde van de maand mei nadert alweer en dat betekent een nieuw Foodblogswap recept. Een leuke uitdaging, want deze maand mocht ik een recept koken van eefkooktzo.nl. Ik volg de blog van Eef al een tijdje en zie regelmatige lekkere recepten voorbijkomen. Na lang twijfelen ging ik uiteindelijk voor mijn eigen versie van de bitterkoekjescake die Eef maakte voor haar vader.

Stiekem ben ik zelf ook gek op bitterkoekjes. Denk bijvoorbeeld ook aan bitterkoekjespudding, hmmm. Ik had er nog niet eerder aan gedacht om bitterkoekjes in een cake te verwerken. Nu zal ik deze heerlijke cake zeker vaker gaan maken.

Eef had me er in haar recept al voor gewaarschuwd, maar bitterkoekjes zijn best taai. Het was dan ook nog een aardige klus om de bitterkoekjes in kleine stukjes te hakken. Mocht je twijfelen tussen bitterkoekjes en amaretti dan zou ik toch voor bitterkoekjes gaan. De amaretti zijn nog wat harder.

Aan een goed recept wil je het liefste zo min mogelijk wijzigen. Het originele recept heb ik dus zoveel mogelijk in ere gehouden. De roomboter heb ik vervangen door mascarpone. Met als resultaat een heerlijk luchtige cake. Om wat meer citroensmaak te krijgen heb ik citroenrasp door het beslag gedaan en wat extra citroensap toegevoegd. Persoonlijk vind ik dat er best nog wat meer citroen bij kan!

De cake smaakt zo al goed, maar ik heb de cake ook omgetoverd tot een verrassend dessert. Ik twijfel nog een beetje of het nou een trifle is of een tiramisu. Het bestaat in elk geval uit 2 dunne ronde plakjes bitterkoekjescake en mascarpone mousse met citroen. Zo tover je deze cake eenvoudig om in een verrukkelijk toetje!

dessert bitterkoekjescake met mascarpone mousse

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Meng in een beslagkom het zelfrijzend bakmeel, witte basterdsuiker, eieren, een zakje vanillesuiker, 1 el citroensap, citroenrasp en 150 ml mascarpone tot een glad beslag met behulp van een mixer.
Hak met een mes de bitterkoekjes in kleine stukjes.
Meng de stukjes door het beslag en bewaar ook een aantal stukjes bitterkoek voor bovenop de cake.
Bekleed een cakevorm (1,5L) met bakpapier en giet hierin het cakebeslag.
Leg de resterende bitterkoekjes bovenop en zet de cake in de oven.
Bak de cake nu in ongeveer 30-45 minuten mooi goudbruin.
Test met een houten prikker of de cake gaar is, wanneer deze er schoon uit komt dan is de bitterkoekjescake klaar.

Bereidingswijze Dessert met bitterkoekjescake

Bak de bitterkoekjescake volgens de beschrijving hierboven.
Klop in een mengkom de resterende mascarpone (100 ml) tot een mousse met een zakje vanillesuiker en een scheutje citroensap van een halve citroen.
Snijd met behulp van een ronde cookie cutter een rondje uit de cake, 2 dunne plakjes per glaasje.
Leg een plakje cake onderin het glaasje, daarop een deel van de mascarpone mousse, weer een plakje cake en tot slot weer mascarpone mousse. Bewaar het dessert minimaal 1 uur in de koelkast voor het serveren.
Maak het bitterkoekjes dessert helemaal af met een kwart citroen en wat bitterkoekjes kruimels bovenop.

Ingredienten

    Voor de bitterkoekjescake

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml mascarpone
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 8 bitterkoekjes
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el citroensap (1/2 citroen)
  • citroenrasp van 1 citroen
    Voor het dessert

  • 100 ml mascarpone
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el citroensap (1/2 citroen)

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Eef
    25 mei 2016 at 13:32

    Wat leuk dat je de bitterkoekjescake hebt gemaakt. Heerlijk recept ook zeker in combinatie met citroen, yum! Krijg er direct weer zin in πŸ™‚

    • Reply
      Great Little Kitchen
      25 mei 2016 at 19:44

      Erg lekker inderdaad! Leuk recept om te maken, weer eens iets anders dan standaard cake.

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.