Recepten/ Vlees

Kip met pindasaus en sperziebonen

Kip met pindasaus en sperziebonen

Vandaag staat er een lekker en simpel recept op het menu met een hoofdrol voor sperziebonen. Sperziebonen zijn erg lekker in combinatie met zelfgemaakte pindasaus. Voeg er dan verder gemarineerde kipstukjes en rijst aan toe en je hebt een mooie veelzijdige maaltijd.

Deze kip met pindasaus en sperziebonen kun je ook prima eten op een drukke doordeweekse dag. Zorg er dan voor dat je de kip al een avond van tevoren in de marinade legt. Ook de pindasaus kun je al vooraf maken. Dan hoef je op de avond zelf alleen nog de rijst en sperziebonen te koken, de kip te bakken en de pindasaus op te warmen. Zo gepiept!

Het belangrijkste ingrediënt voor de pindasaus is pindakaas. Een leuk weetje, ik lust geen boterham met pindakaas. Maar pindasaus vind ik wel lekker. Is dat raar? Of zijn er meer mensen die dit ook hebben? Ik vermoed dat het met de substantie te maken heeft en de sambal en ketjap in de pindasaus zorgen natuurlijk ook voor een andere smaak. Ik begreep overigens van een collega dat er ook pindakaas met sambal bestaat. Misschien moet ik dat dan maar eens proberen!

De marinade voor de kipstukjes is gebaseerd op een saté marinade. Je kunt de kipstukjes dus ook op saté prikkers rijgen en vervolgens in de grillpan bakken. In dit geval koos ik voor kipsaté zonder stokjes. Het voordeel is dat je dan de sperziebonen, pindasaus en kipstukjes goed kunt combineren op 1 vork.

Bereidingswijze


Start met de marinade voor de kip, dan kan de marinade goed intrekken.
Snipper een sjalot en snijd een teentje knoflook fijn.
Meng in een kom de sjalot en knoflook met de sambal, ketjap, de rasp en het sap van een halve citroen.
Snijd de kipfilet in gelijke blokjes en voeg de kipstukjes toe aan de marinade. Roer goed door en laat de kip dan minimaal 30 minuten marineren, het liefst langer.
Verwijder de uiteindes van de sperziebonen en snijd de sperziebonen doormidden.
Kook de sperziebonen in een pan met water in ongeveer 10 minuten gaar.
Zet ondertussen ook een pan met water op het vuur voor de rijst en kook deze ook in ongeveer 10 minuten (afhankelijk van de soort rijst).
Verwarm een grillpan en grill hierin de gemarineerde kipstukjes. Draai ze regelmatig om, zodat ze aan beide kanten mooi gaar worden.
Maak tot slot de pindasaus. Snipper een sjalot en fruit deze aan in een pan.
Voeg de melk, ketjap, sambal en pindakaas toe en roer met een garde.
Breng de pindasaus aan de kook en blijf roeren tot er een mooie gladde saus ontstaat.

Ingrediënten

Kip met pindasaus en sperziebonen

    Voor 2 personen

  • 300 gram sperziebonen
  • 200 gram rijst
  • olijfolie

    Kipsaté marinade

  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el ketjap
  • 1 citroen
  • 300 gram kipfilet

    Pindasaus

  • 1 sjalotje
  • 150 ml melk
  • 2 el ketjap
  • 1 a 2 tl sambal oelek
  • 2 el pindakaas

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.