Recepten/ Vis

Klassieke mosselen

Klassieke mosselen

Mosselen in januari.. Ja dat kan! Bij mosselen denk ik zelf ook automatisch aan de zomer. Lekker mosselen eten op het terras met een glaasje witte wijn en frietjes erbij. Ik was dan ook verbaasd toen er mosselen in ons wekelijkse boodschappenpakket zaten.

Wat blijkt: het mosselseizoen start in juli, maar loopt door tot en met april het volgende jaar. Dat je alleen mosselen kunt eten wanneer de ‘r’ in de maand is blijkt ook een fabeltje te zijn. Mosselen kunnen eigenlijk altijd! Ook bij de supermarkt zag ik dat er nog gewoon mosselen te verkrijgen zijn. Tijdens de wintermaanden is dit zelfs een fijne afwisseling, na alle stamppot en kool.

Afgelopen zomer maakte ik mosselen met een Franse slag. Het Franse tintje bestond uit een roomsaus op basis van crème fraîche en een Frans stokbrood. Dit keer een klassieke bereiding van de mosselen, uiteraard gekookt in een droge witte wijn met prei, bladselderij en ui.

Bereidingswijze

Spoel de mosselen gronding af, je wilt geen zandresten proeven tijdens het eten.
Controleer alle mosselen en verwijder eventueel kapotte mosselen. Door op de mossel te kloppen kun je checken of de mossel nog leeft, hij zal dan namelijk zijn schelp sluiten.
Was de prei, snijd de prei doormidden en vervolgens in ringen. Snijd ook de ui in dunne ringen.
Snijd de blaadjes van de bladselderij grof. Vul een grote pan met alle groenten.
Schenk de witte wijn erbij en voeg 2 laurierblaadjes toe.
Vul de pan voor driekwart met mosselen en strooi er wat peper overheen.
Breng alles met een gesloten deksel op een hoog vuur aan de kook.
Door het kookvocht wordt het deksel omhoog gedrukt wanneer de mosselen koken. Til dan het deksel even op, zodat het vocht weer kan zakken en schep de mosselen om. Zo worden alle mosselen in de pan goed gaar.
Laat het deksel in totaal ongeveer 3 keer omhoog komen. Wanneer alle mosselen in de pan geopend zijn dan weet je zeker dat de mosselen gaar zijn.
Serveer de mosselen direct, dan zijn ze nog lekker warm. Lekker met stokbrood of frietjes en remoulade saus.

Ingrediënten

Klassieke mosselen

  • 2 kg Zeeuwse mosselen
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 a 3 takjes bladselderij
  • peper

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.