Recepten

Moussaka zonder aardappel

moussaka zonder aardappel

Dit gerecht noem ik voor het gemak maar even moussaka zonder aardappel. Daar komt deze ovenschotel namelijk het dichtst bij in de buurt qua smaak. Alle ingredienten van moussaka zijn bovendien aanwezig, behalve aardappel. De hoofdrol is weggelegd voor de aubergine.

Een hele bijzondere aubergine. In deze moussaka heb ik namelijk een purpura aubergine verwerkt. Hieronder is op de foto te zien wat een prachtige kleur en vorm deze aubergine heeft. Heel anders dan de bekende donkerpaarse variant die je meestal in de supermarkt vind.

purpura aubergine

De aubergine heb ik in dunne plakjes geroosterd in een grillpan en vormt zo de lagen van deze ovenschotel. Met bovenop een laag van ricotta en Parmezaanse kaas. Dit zorgt voor een vrij dikke romige bovenlaag..

De Grieken zouden dit waarschijnlijk geen moussaka noemen, daar hoort toch echt aardappel in volgens het traditionele recept. Zonder aardappel is het wel een wat lichter gerecht geworden. Of het ook echt gezonder is daar doe ik maar geen uitspraken over. Qua smaak mis ik de aardappel in elk geval niet!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de ui. Pel ook de knoflook en snijd deze fijn.
Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje olijfolie in een grote hapjespan.
Voeg daarna het rundergehakt toe en de kruiden: kaneel, oregano (eventueel vers), nootmuskaat, peper en zout.
Bak het gehakt rul en voeg dan de tomatenblokjes toe.
Schenk er een klein scheutje water bij, breng de saus aan de kook en laat de saus dan rustig sudderen.
Voeg eventueel naar smaak nog extra peper en zout toe.

Verhit ondertussen de grillpan voor het grillen van de aubergines.
Snijd de aubergines hiervoor in dunne plakken.
Bestrooi de aubergines met wat zout en grill aan beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn.
Heb je geen grillpan dan kun je de aubergines eventueel ook in de oven grillen op een bakplaat.

Rasp de Parmezaanse kaas en meng in een kom met de ricotta.
Vet een ovenschaal in met olijfolie.
Begin met een laagje saus met gehakt en tomaten en verdeel dit over de bodem.
Leg hier bovenop een aantal plakjes aubergine.
Vervolgens weer een laagje saus en maak zo laagjes tot alles op is.
Eindig met een laagje met plakjes aubergine en verdeel tot slot hierover het mengsel van ricotta en Parmezaanse kaas.

Bak de moussaka zonder aardappel in ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden.
De moussaka is klaar wanneer de kaas bovenop goudbruine randjes krijgt.
Serveer bij voorkeur in combinatie met een frisse salade, bijvoorbeeld met tomaat en feta.

Ingredienten

    voor 3-4 personen

  • 2 aubergines
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 gram ricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kaneel
  • peper en zout
  • olijfolie

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Demi | DE KOOKFABRIEK
    27 juli 2016 at 13:52

    Klinkt heerlijk!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.