Mysterybox Challenge: Mediterraanse tapas

Mediterraanse tapas mysterybox challenge

De Mysterybox challenge maakt je creatief. Met een aantal ingrediënten moet je een recept creëeren. Voor deze challenge maakte ik Mediterraanse tapas met 3 verschillende hapjes.

De volgende 6 ingrediënten zaten in de Mysterybox: kikkererwten, freekeh, aubergine, gamba’s, sperziebonen en verse kokos. Sowieso stond het al vast dat ik aubergine zou gebruiken. Aubergine was namelijk mijn eigen suggestie. Daarnaast koos ik voor kikkererwten en gamba’s.

Ik gebruik eigenlijk nooit kikkererwten. Daarom een extra uitdaging voor mij om iets met kikkererwten te verzinnen. Ook maak ik bijna nooit zelf gamba’s. Terwijl ik er wel gek op ben. Uiteindelijk kwam ik zo tot mijn keuze.

Ik besloot om Mediterraanse tapas te maken. In elk tapas hapje staat een ingrediënt centraal. Te beginnen met geroosterde kikkererwten. Erbij een Marokkaanse aubergine salade (Zaalouk) met veel knoflook en tomatensaus. Tot slot gegrilde gamba’s met rode peper, knoflook en limoen.

Uit mijn voorraadkast gebruikte ik een blik gepelde tomaten. Ik heb altijd wel gepelde tomaten in huis voor sauzen. Daarnaast gebruikte ik knoflook, rode peper, limoen, komijn, gerookte paprikapoeder, peper en zout.

Zo maak je deze Mediterraanse tapas

Hieronder vind je de bereidingswijze van de 3 tapas recepten.

Geroosterde kikkererwten met gerookte paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Giet de kikkererwten uit blik af. Spoel ze af met water en laat ze goed uitlekken.
Leg de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrooi de kikkererwten met zout en gerookte paprikapoeder.
Rooster de kikkererwten 25 minuten in de oven. Schep ze na 15 minuten om.

Marokkaanse aubergine salade

Snijd de aubergines in kleine blokjes en bestrooi met zout.
Pers de teentjes knoflook uit.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een hapjespan.
Fruit hierin de knoflook aan, voeg dan de aubergine toe en bak deze mee.

Voeg na ongeveer 5 minuten de 2 blikken gepelde tomaten toe.
Roer alles door en voeg dan de komijn, paprikapoeder en peper toe.
Breng het geheel al roerend aan de kook.
Laat zachtjes 15 minuten garen.

Gegrilde gamba’s

Ontdooi de gamba’s in lauw water.
Snijd een halve rode peper in kleine stukjes.
Pers een teentje knoflook uit.
Maak de marinade met een flinke scheut olijfolie, de rode peper en knoflook.
Leg de gamba’s ongeveer 20 minuten in de marinade om dit in te laten trekken.

Verhit een grillpan op hoog vuur en grill hierin kort de gamba’s aan 2 kanten.
Serveer de gegrilde gamba’s met limoen.

Ingrediënten

    Geroosterde kikkererwten

  • 200 gram kikkererwten
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1-2 theelepels zout

    Marokkaanse auberginesalade

  • 1 aubergine
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • peper
  • olijfolie

    Gegrilde gamba’s

  • diepgevroren gamba’s (in totaal 6-8 stuks voor 2 personen)
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie

Mysterybox Challenge recepten van andere foodbloggers

Dit keer werd de Mysterybox Challenge georganiseerd door Johanneke van www.bijnanetzolekkeralsthuis.nl.

Ingrid van de blog Vinissima gebruikte verwerkte 4 van de 6 ingrediënten in haar gerecht, Freekeh met aubergine, tomatensaus en krokante kokos gamba’s.
Hanneke van Culinea maakte een
kikkererwten curry met aubergine, bonen en gamba’s. Ook Christien van Oestersenuien maakte een Indiase curry met de ingrediënten.
Ook lekker gemaakt door Pienskeuken een freekeh salade met de kikkererwten en sperziebonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *