Recepten/ Vlees

Quiche met witlof en spekjes

Quiche met witlof en spekjes

Deze quiche met witlof en spekjes is een variant op de klassieke quiche lorraine. De basis van de quiche is gelijk aan de quiche lorraine. Met als extra toevoeging witlof en stukjes aardappel. Een verrassende combinatie dankzij de toevoeging van witlof.

Ideaal wanneer je nog wat witlof in de koelkast hebt. Bij mij begon de witlof namelijk al een beetje slap te worden. Zo kun je de witlof toch nog gebruiken!

De inspiratie voor dit recept kwam van Njam. Het recept heb ik iets aangepast. Zo heb ik gekozen voor crème fraîche in plaats van room. Ik had nog bladerdeeg in de vriezer, dus de bodem is gemaakt van bladerdeeg. Wanneer ik iets meer tijd heb zal ik me de volgende keer echt een keer wagen aan een zelfgemaakte bodem. Dat maakt deze quiche denk ik nog lekkerder!

Bereidingswijze

Ontdooi de plakjes bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180°C.
Was en schil de aardappelen. Snijd de aardappelen in kleine blokjes. Kook de aardappelen gaat in een pan met water en een beetje zout.
Bak de spekjes kort aan in een pan.
Was de witlof en snijd de witlof in reepjes.
Smelt een klontje boter in een pan en stoof hierin kort de witlof. Kruid de witlof met een beetje peper en zout.
Laat het overtollige vocht van de witlof uitlekken in een vergiet.
Vet de springvorm in met boter of olie. Bekleed de vorm met het bladerdeeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem ongeveer 7 minuten in de voorverwarmde oven.
Meng in een kom de crème fraîche met melk en voeg de eieren toe. Breng het eiermengsel op smaak met peper en zout. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer alles goed door elkaar.
Haal de springvorm uit de oven en verdeel de aardappelblokjes en spekjes over de bodem. Voeg daarna ook de witlof toe. Verdeel hierna het eiermengsel over de ingrediënten en strooi tot slot nog een beetje extra geraspte Parmezaanse kaas over de quiche.
Bak de quiche in ongeveer 15 minuten in de oven op 180°C.

Ingrediënten

Quiche met witlof en spekjes

  • 3 stronkjes witlof
  • 2 aardappelen
  • 200 gram gerookte spekjes
  • 100 ml melk
  • 3 eieren
  • 250 gram crème fraîche
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 5-6 plakjes bladerdeeg
  • peper en zout

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    3x een verrassende quiche - Great Little Kitchen
    19 januari 2015 at 11:13

    […] Een variant op de traditionele quiche lorraine, met als extra toevoeging: witlof. Bij quiche denk je waarschijnlijk niet gelijk aan witlof, maar het blijkt een verrassend lekkere combi. Ook geschikt voor kids en niet witlovers. Bekijk snel het recept voor deze quiche met witlof. […]

  • Reply
    Quiche met broccoli en zalm - Great Little Kitchen
    4 maart 2018 at 10:32

    […] experimenteer ik met nieuwe quiches en probeer ik hierbij allerlei ingrediënten uit. Van witlof tot […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.