Pasta/ Recepten

Spaghetti Vongole

Spaghetti vongole

Met dit gerecht waan ik me, zeker met deze temperaturen, helemaal in Mediterraanse sferen. Op deze Vrijdag=Visdag smullen we van een bord met Spaghetti Vongole met tomaat. Hiervoor hoef je gelukkig niet lang in de keuken te staan.

Vongole koop je bij de visboer of op de markt. Het zijn bontgekleurde schelpen. Als kind vond ik het altijd geweldig om dit soort schelpen te verzamelen.

Vongole kunnen vrij duur zijn. Dit is afhankelijk van de periode. Een goed Nederlands alternatief voor vongole zijn kokkels. Deze zijn alleen niet bontgekleurd, maar komen verder erg dicht in de buurt qua uiterlijk en smaak.

Spaghetti alla Vongole is een echt Italiaans recept. Toch zijn de Vongole ook in Spanje populair. Ik kan me toch echt herinneren dat ik in Barcelona aan het strand ook spaghetti vongole gegeten heb. In Spanje heten de schelpen alleen geen vongole, maar almejas. Je zult de almejas ook terugvinden als tapas of met rijst. Maar voor vanavond houden we het even op de Italiaanse klassieker spaghetti vongole.

Voor wat extra kleur en smaak heb ik tomaat aan het gerecht toegevoegd. Het basisrecept van spaghetti vongole is zonder tomaat. Je kunt de tomaat dus eventueel weglaten mocht je hier niet zo van houden.

Bereidingswijze

Haal de vongole uit het netje en maak alle schelpen goed schoon. Je wilt het zand zoveel mogelijk verwijderen. Soms zit er ook nog wat zand in de schelpen, dit kun je helaas niet helemaal voorkomen.
Gooi kapotte schelpen en vongole die niet meer dichtgaan weg.

Zet een pan met ruim water op het vuur voor de spaghetti en breng dit aan de kook.
Voeg de spaghetti toe wanneer het water kookt en kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten beetgaar.
Hak de knoflook en sjalot fijn en snijd de tomaat in kleine partjes.
Fruit in een pan de sjalot en knoflook aan in een scheutje olijfolie. Laat de knoflook niet te bruin worden.
Voeg de tomaatjes toe en laat deze even mee sudderen.
Giet de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen.
Voeg de vongole toe en doe de deksel op de pan en zet het vuur hoog.
Laat de schelpen nu koken tot ze opengaan.
Zet het vuur dan laag en laat alles nog een paar minuutjes rustig pruttelen.
Giet de spaghetti af en bewaar nog wat van het kookvocht.
Meng de spaghetti met de vongole en roer alles goed door elkaar.
Giet ook het kookvocht over de spaghetti en voeg tenslotte nog wat fijngehakte peterselie toe.
Breng alles extra op smaak met een beetje peper en zout.

Tip:Zet een apart bakje op tafel voor de lege schelpen.

Ingrediƫnten

Spaghetti vongole

    voor 2 personen

  • 500 gram vongole (of kokkels)
  • 160 gram spaghetti (80 gram per persoon)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 a 2 sjalotjes
  • 2 trostomaten
  • peterselie
  • 100 ml witte wijn
  • olijfolie
  • peper en zout

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.