Recepten/ Vis

Voorgerecht zalm: Trio van zalm *Kerst*

Zalm Voorgerecht Trio van Zalm

Gek op vis en dan in het bijzonder van (gerookte) zalm? Dan is dit het perfecte zalm voorgerecht voor deze kerst. Een feestelijke trio van zalm.

In deze trio van zalm komen een aantal bekende zalm voorgerechten terug. De trio bestaat uit de volgende mini gerechten: zalmcarpaccio, zalmtartaar en een zalmrolletje. Alledrie op zich al heerlijke bereidingen van zalm, bij elkaar wordt dit alleen nog maar beter!

Het recept van de zalmcarpaccio maakte ik vorig jaar tijdens kerst als voorgerecht. Het kerstmenu werd vorig jaar goed ontvangen. Vandaar een kleine verwijzing naar het voorgerecht van toen via deze trio van zalm.

De zalmtartaar wordt geserveerd in een glaasje. Je kunt het zalmtartaartje natuurlijk ook op het bord serveren. Ik vond het zo wel een mooie compositie.

Zo maak je deze Trio van zalm

Zalmcarpaccio

Meng voor de dressing van de zalmcarpaccio in een kommetje de crème fraiche, dille, citroensap, peper,zout en een scheutje olijfolie.
Maak een klein bedje van rucola en veldsla. Sprenkel wat olijfolie en dressing over het bedje sla.
Verdeel 2 a 3 plakjes gerookte zalm over de sla.
Besprenkel met de dressing en maak af met een aantal kappertjes.

Zalmtartaar in een glaasje

Snijd de zalmmoot in kleine stukjes.
Meng de stukjes zalm in een kommetje met crème fraiche, citroensap en wat peper en zout.
Snijd een avocado in 2 helften. Lepel 1 helft uit en prak fijn met een vork.
Voeg evt. een klein scheutje olijfolie toe om de avocado wat romiger te maken.
Snijd kleine blokjes avocado van de andere helft.
Verdeel de fijngeprakte avocado over de bodem van het glaasje.
Bovenop komt het mengsel van zalm en crème fraiche.
Maak de zalmtartaar af met een paar blokjes avocado.

Zalmrolletje

Snijd met behulp van een kaasschaaf dunne plakken van de courgette.
Bestrooi de courgette plakken met wat zout en olijfolie. Grill de courgette in een hete grillpan.
Smeer met behulp van een lepel ricotta op de courgette repen over de gehele lengte.
Leg een stukje zalm net onder de bovenkant van de reep en rol vervolgens op tot een mooi rolletje.

Ingrediënten

Voor 4- 6 personen (afhankelijk van de grootte van de portie)

Zalmcarpaccio

  • 200 gram gerookte zalm
  • 75 gram gemengde rucola en veldsla
  • 1 citroen
  • 100 gram creme fraiche
  • 1 el kappertjes
  • handvol verse dille
  • olijfolie
  • peper en zout

Zalmtartaar in een glaasje

  • 250 gram zalmfilet
  • 100 gram creme fraiche
  • 2 avocado’s
  • 1 citroen
  • peper en zout

Zalmrolletje

  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 courgette
  • 125 gram ricotta
  • olijfolie
  • peper en zout

Nog lastminute kerstcadeaus kopen voor een kookliefhebber? Bekijk dan deze Kook Cadeautips

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.