Inspiratie

Plastic vrije keuken challenge – Update week 1

plastic vrije keuken challenge week 1

Precies een week geleden begon ik aan mijn plastic vrije keuken challenge. Tijd voor een eerste update. Hoe gaat het tot nu toe met plastic vrij boodschappen doen en koken?

Iedereen had me al gewaarschuwd dat het erg lastig zou worden. Ik ben stiekem al weken bezig geweest met voorbereidingen en research. Maar ondanks dat valt het me tot nu toe toch wel vies tegen. Normaal gesproken vind ik boodschappen doen leuk. Nu zie ik vooral veel plastic en word ik chagrijnig wanneer ik geen alternatief zonder plastic verpakking kan vinden.

Het dringt ook nu pas echt goed tot me door hoeveel er in de supermarkt verpakt is in plastic. Echt bijna alles. De supermarkt zal ik de komende weken dan ook maar zoveel mogelijk vermijden. Dat zal waarschijnlijk al veel schelen voor mijn humeur.

Plastic vrije keuken challenge week 1

Week 1 begon met een valse start. Ik vertrok zaterdag naar Groningen voor een bezoek aan mijn ouders ivm de verjaardag van mijn moeder. Speciaal op verzoek maakte ik voor mijn moeder deze aardbeien yoghurttaart gemaakt met kwark (plastic beker), haverkoekjes (plastic verpakking) en aardbeien (uit een plastic doosje). Vrij veel plastic dus, gelukkig viel de aardbeientaart bij mijn moeder en de visite wel goed in de smaak.

De hapjes die werden geserveerd had mijn moeder besteld bij de slager. Op een mooie serveerschaal en met houten prikkers en papieren onderzetters. Geen plastic dus!

Plastic vrij boodschappen doen in Groningen

Op zondag gingen mijn vriend en ik Groningen stad in en bezochten hier de bijzondere winkel Le Souk. Wat een feest! Een Noord-Afrikaanse winkel boordevol met granen, noten, deegwaren, olijven en salades. Allemaal in dispensers zodat je zelf kunt tappen. Ook hier wel plastic bakjes en zakjes, maar je kunt je eigen bakjes meenemen. Bij gebrek aan eigen bakjes (niet meegenomen naar Groningen) besloten we toch 1 plastic bakje gevuld met olijven en een zak vol couscous mee te nemen.

Le Souk groningen Dispensers


Na een bezoekje aan mijn broertje met als verrassing vanuit ons baklava van Le Souk reden we terug naar Breda. Pas rond 20.00u waren we thuis, te laat om nog boodschappen te doen. We moesten het dus doen met de voorraad in huis en ik maakte verse pasta (uit plastic) met tomaten en zelfgemaakte pesto. Een leuk en gezellig weekend met familie, maar wel met plastic.

Maandag begon ik vol goede moed en deed boodschappen bij de Odin. Helaas ook veel plastic bij deze biologische winkel. Toch kwam ik thuis met een aantal waardevolle producten. Ik bakte maandag zelf een speltbrood van speltbroodmix. Het avondeten bestond uit flespompoensoep met een stukje homemade brood. De eerste plastic vrije dag was een feit!

Plastic vrije boodschappen odin

Flespompoensoep


De eerst werkweek plastic vrij

Op dinsdag moest ik weer aan het werk. Normaal lunch ik op het werk, alleen daar zit echt alles in plastic. Ik zal deze maand dus mijn eigen lunch moeten meenemen. Vandaag was dat zelfgemaakt brood met sandwich spread. Op woensdag crackers met avocado, op donderdag hadden we een werkuitje inclusief lunch. Op vrijdag vergat ik mijn bakje en kocht ik een belegd broodje.

In mijn pauze deed ik boodschappen op de markt. Hier kocht ik aubergines, tomaten en raapsteeltjes. Ik sloeg heel dapper het plastic zakje voor de raapsteeltjes af en nam alle groenten mee naar huis in een linnen tas.

Het avondeten bestond op dinsdag uit pasta met raapsteeltjes en worst. Op woensdagavond volgde ik een training op kantoor en werd er pizza besteld (in karton). Op donderdag at ik een snelle maaltijd gemaakt door mijn vriend: rijst met tonijn in tomatensaus. Gisteren maakte ik een kikkererwten curry met aubergine en tomaten van de markt. 5 avonden op rij plastic vrij!

Pasta met raapstelen en worst


Dit weekend heb ik een rustig weekend en dus alle tijd om wat dingen zelf te maken en nieuwe boodschappen te doen. De uitdaging voor komende week is om toch gevarieerde en voedzame maaltijden op tafel te zetten. Daarnaast ben ik ook nog jarig!


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.