Baba ganoush met gerookte paprikapoeder

Baba ganoush

Baba ganoush is een heerlijke dip gemaakt van aubergines. Ik at op mijn werk al af en toe baba ganoush op een cracker of brood. In het kader van mijn plastic vrije challenge maakte ik het dit keer helemaal zelf!

Ik had nog een aubergine en vond in de biowinkel een afgeprijsde aubergine. Deze kon ik niet laten liggen. Bij de Turkse supermarkt vond ik de tahini (vloeibare sesampasta). Een onmisbaar ingrediƫnt voor de baba ganoush. Zo had ik alles in huis om mee aan de slag te gaan.

Het kost wel wat tijd om te maken, maar dan heb je ook gelijk een grote bak vol. Daar heb ik het een hele week mee gedaan. Lekker als dip bij zelfgemaakte naan, op een cracker of op brood. Maar je kan baba ganoush bijvoorbeeld ook als spread in een wrap doen. We namen ook een bakje vol mee naar een barbecue bij vrienden voor op het stokbrood. Ideaal!

Ik gebruikte wel aardig wat teentjes knoflook (3 stuks) in dit recept. Mocht je nou niet willen dat de knoflook overheerst, dan kun je het beste een teentje minder gebruiken.

Zo maak je de baba ganoush

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aubergines grondig en prik rondom gaatjes in het vel van de aubergine met een vork of prikker.
Leg de aubergines in de oven en laat ze ongeveer 15 minuten liggen met de grill stand aan.
Zet daarna de grill stand uit en laat de aubergines nog 25-30 minuten in de oven liggen op 180 graden.
Draai de aubergines tussendoor een aantal keer om.

Wanneer de aubergines zwart zijn geworden van de buitenkant kun je ze uit de oven halen.
Laat ze eerst even afkoelen en verwijder dan de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Doe de blokjes aubergine samen met de eetlepels tahini, citroensap, knoflook, paprikapoeder en een snufje zout in een blender of keukenmachine.
Laat draaien tot het een mooi glad mengsel geworden is. De baba ganoush is klaar!

Ingrediƫnten

  • 2 grote aubergines
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 eetlepels tahini (vloeibaar)
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • zout


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *