Gebak en taart/ Recepten

Mysterybox: Koffie brownie met avocado

koffie brownie met avocado en sinaasappel

Deze maand daagde ik mezelf weer eens goed uit door mee te doen aan de mysterybox challenge. Vorig jaar juli waagde ik me ook al een keer aan een mysterybox en maakte ik met de beschikbare ingrediënten deze frittata met courgette. Dit keer was de organisatie in handen van Johanneke van de blog bijnanetzolekkeralsthuis.nl. Uit alle ingezonden ingrediënten koos haar zoon uiteindelijk de volgende 6 ingrediënten:

  • langoustines
  • avocado (mijn inzending!)
  • koffie
  • sinaasappel
  • kikkererwten
  • rode linzen

Aangezien ik zelf avocado had ingezonden wist ik in elk geval al 1 van de minimaal 3 ingrediënten. Een pittige klus om met deze ingrediënten en een beperkte voorraadkast een leuk en origineel recept te bedenken. Na wat brainstormen had ik een aantal ideeën. Tijdens de lunch op mijn werk heb ik deze even gepolst bij een aantal collega’s en was het oordeel unaniem voor deze koffie brownie met avocado en sinaasappelrasp.

Een heerlijke zoetigheid als resultaat dus. Het recept is gebaseerd op een brownie recept van Donna Hay, dit heb ik alleen flink aangepast om zowel de koffie, avocado en sinaasappel erin te verwerken. De avocado zorgt ervoor dat de brownie lekker romig is van binnen. Ik heb de hoeveelheid boter vanwege het toevoegen van de avocado ook verminderd. Ook heb ik minder suiker gebruikt. Als extra heb ik een topping gemaakt met sinaasappelschil in suiker water. De sinaasappelschilletjes zien er niet alleen leuk uit, maar geven ook een extra smaakdimensie aan de brownie.

Nu twijfelde ik nog even of ik niet stiekem gesmokkeld had met de cacaopoeder, maar de maya’s gebruikten cacao al als specerij. Dus volgens mij hoort dit gewoon tot de specerijen uit de voorraadkast. Ik heb in elk geval geen chocolade gebruikt voor deze brownie.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Halveer de avocado en snijd in stukjes.
Meng in een kom de bloem, cacao, suiker, vanillesuiker en gemalen koffie.
Verhit in een steelpannetje op laag vuur de boter. Blijf goed roeren tot de boter gesmolten is. Haal het botermengsel dan van het vuur.
Giet het botermengsel bij de droge ingrediënten in de kom en roer het door elkaar.
Voeg ook de avocado stukjes toe en mix alles door elkaar, ik heb hiervoor een staafmixer gebruikt.
Voeg ook de eieren toe en roer dit snel door het mengsel heen.
Giet het browniebeslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
Bak de brownie gaar in ongeveer 20 minuten.
Laat de brownie even afkoelen en maak ondertussen de sinaasappelrasp voor de topping.
Schil hiervoor een halve sinaasappel en snijd de schil in dunne reepjes.
Breng in een steelpan het water en de suiker aan de kook met hierin de sinaasappelschilletjes.
Blijf af en toe roeren tot het mengsel stroperig wordt als een siroop.
Vis dan de sinaasappelschilletjes voorzichtig uit de siroop en verdeel deze over de brownie.
Bij deze koffie brownie hoort natuurlijk een lekker kopje espresso!

Ingrediënten

    koffie brownie met avocado en sinaasappel

  • 75 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 1 avocado
  • 100 gram boter
  • 75 gram cacaopoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 tl gemalen espresso (evt. meer naar smaak)
  • 3 eieren
  • 1 sinaasappel

Nieuwsgierig wat de overige deelnemers maakten met de mysterybox ingrediënten?
Marlene maakte een salade van linzen, avocado en sinaasappel. Ook Pauline maakte een kikkererwtensalade en avocado en sinaasappel. Annelies maakte een rode linzensoep met knapperige kikkererwten.
Katrin maakte een kikkererwtenburger met een salsa van avocado en sinaasappel.
Nog een burger: een rode linzen-kikkererwtenburger van Marloes. Sanne maakte hummus met avocado en sinaasappel.
Johanneke maakte zelf ook een zoet gerecht, namelijk avocadomousse met koffiekruim.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Marloes
    16 februari 2016 at 16:28

    Klinkt goed!

    • Reply
      Great Little Kitchen
      16 februari 2016 at 18:48

      Dank je Marloes! Leuk om te zien wat iedereen maakt met de mysterybox. Jouw burgers lijken me ook lekker!

  • Reply
    Sanne
    17 februari 2016 at 18:28

    Dat klinkt lekker zeg! Tof dat je een zoet recept hebt verzonnen met deze ingrediënten. Lekker out of the (mystery) box ;)!!

  • Reply
    Kikkererwten salade - Pienskeuken
    27 september 2017 at 10:31

    […] van San lees je avocado sinaasappel humus die Sanne maakte. Stephanie van Greatlittlekitchen een koffiebrownie met avocado. Marloes van spruitjes zijn niet vies schreef een heerlijke linzen kikkererwtenburger met […]

  • Reply
    Avocado sinaasappel hummus - Uit de pan van San
    13 september 2021 at 09:17

    […] en sinaasappel. Ook Stephanie van Great Little Kitchen ging voor een zoet recept. Zij maakte deze koffie brownie met avocado. Marloes van Spruitjes zijn niet vies! ging net als Katrin voor burgers, namelijk een rode […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.