Inspiratie

Great Little Shapas – Sherryweek

great little shapas

Afgelopen week was het Internationale Sherryweek (7-13 november). Een initiatief van de Sherry wijnraad in Spanje allemaal ter ere van sherry. In het teken van de #sherryweek organiseerde ik op zondagmiddag een sherry event: Great Little Shapas. Een sherry proeverij met bijpassende hapjes.

Ik zal eerst maar even eerlijk toegeven dat ik eigenlijk nooit sherry drink. Wanneer ik aan sherry denk dan zie ik dames op leeftijd voor me die gezellig samen zitten te nippen aan hun glaasje. Bij een borrel of etentje met vriendinnen schenk ik meestal wijn. Het is nog niet eerder in me opgekomen om sherry te serveren in plaats van wijn.

De aankondiging van de Internationale Sherryweek maakte mij erg nieuwsgierig naar sherry. Mijn sherry ervaring bestond tot voor kort alleen uit het proeven van een medium dry sherry bij mijn ouders thuis. Voor mij veel te zoet!

Dankzij deze week heb ik ontdekt dat er verschillende soorten en kleuren sherry zijn, van droog tot zoet en van licht tot donker. In combinatie met hapjes wordt het shapas (sherry + tapas). Altijd fijn om een wijnproeverij te combineren met eten.

Sherryweek sherry

De Shapas combinaties tijdens Great Little Shapas

In totaal hebben we twee soorten sherry geproefd. Bij elke sherry heb ik drie verschillende hapjes geserveerd die in mijn ogen goed zouden combineren met de smaak van de sherry. Met dank aan het team van proevers bestaande uit vriendinnen en mijn vriend hebben we uiteindelijk ook een favoriete shapas gekozen.

Sherry nr. 1: Fino

De Fino is niet alleen qua kleur, maar ook qua smaak een lichte sherry. Het is een droge sherry met een frisse tint en een fruitige geur.

Een ideale sherry om mee te beginnen. De sherry wordt koud geserveerd. Lekker in combinatie met nootjes en olijven. Daarmee werd de honger van de gasten gestild tot de hapjes klaar waren.

Fino & Gevulde cherrytomaatjes

Het eerste hapje was een cherrytomaatje gevuld met kleine roze garnalen in een frisse yoghurtsaus.

Fino & Pinchos met ricotta, peer en walnoot

Gepresenteerd op een plank lagen 2 verschillende pinchos. Vers stokbrood belegd met een laag romige ricotta met daar bovenop een partje peer met wat honing en een walnoot.

pinchos bij fino

Fino & Pinchos met aioli en gedroogde ham

Ook op de plank een pinchos met op de bodem een goede laag zelfgemaakte aioli met daarboven op een rolletje van gedroogde ham.

De Fino viel niet bij iedereen aan tafel even goed in de smaak. De hapjes combineerden eigenlijk allemaal op hun eigen manier wel goed bij deze sherry. Het favoriete hapje bij de Fino was de Pinchos met ricotta, peer en walnoot. Een duidelijke voorkeur voor een frisse combinatie dus.

Fino met pinchos met ricotta en peer

Sherry nr. 2: Amontillado

De Amontillado is een stukje donkerder dan de Fino. Qua kleur lijkt het een beetje op cognac vind ik. Deze sherry ruikt nootachtig en smaakt ook zo. Het is vooral de nasmaak waarbij je de noot proeft.

Amontillado & Risottoballetjes

Na alle koude hapjes was het tijd voor een warm hapje. Gefrituurde risottoballetjes met een aiolidip. De risottoballetjes waren gevuld met een kastanjechampignons risotto en geitenkaas.

Amontillado & Pinchos met ricotta, gerookte zalm en gegrilde courgette

Opnieuw twee verschillende pinchos op de plank. Dit keer risotto in combinatie met gerookte zalm en een rolletje van gegrilde courgette on top.

shapas pinchos amontillado

Amontillado & Pinchos met gebakken champignons en geitenkaas

De overgebleven kastanjechampignons en geitenkaas van de risottoballetjes heb ik gebruikt voor deze pinchos. Ik vind het altijd een uitdaging om ingredienten op meerdere manieren te combineren. Zo komt ook de aioli en de ricotta 2 keer terug.

Onze favoriete shapas

De Amontillado viel bij iedereen eigenlijk wel goed in de smaak. Met 5 van de 6 stemmen was dit de favoriete sherry van de avond. Het is dan ook niet heel verrassend dat de lekkerste shapas combinatie een van de combinaties is met de Amontillado. Unaniem verkozen tot favoriet van de avond zijn de risottoballetjes!

amontillado met risottoballetjes

Het was een geslaagde proeverij. Wie weet drinken we vanaf nu wel vaker sherry bij onze gezamenlijke borrels en volgen er nog meer van deze gezellige shapas avonden. Terwijl ik deze blog schrijf drink ik zelf in elk geval nog een glaasje Amontillado!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Risottoballetjes met geitenkaas - Great Little Kitchen
    22 november 2016 at 09:15

    […] risottoballetjes met geitenkaas waren het favoriete hapje tijdens Great Little Shapas. Vandaar dat ik het recept voor deze heerlijk krokante balletjes hier ook met jullie […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.