Recepten/ Vegetarisch

Risottoballetjes met geitenkaas

risottoballetjes met geitenkaas

Deze risottoballetjes met geitenkaas waren het favoriete hapje tijdens Great Little Shapas. Vandaar dat ik het recept voor deze heerlijk krokante balletjes hier ook met jullie deel.

Ik had dit hapje stiekem een week eerder al even uitgeprobeerd. Dit om er zeker van te zijn dat het niet kon mislukken. De risottoballetjes vielen zo goed in de smaak bij iedereen dat ik deze snack zeker vaker zal gaan serveren bij een borrel.

In Italië staan deze risottoballetjes beter bekend als arancini. Daar serveren ze deze gefrituurde ballen in combinatie met een goed glas wijn. Ik serveerde er een Spaanse sherry bij. Dat smaakte ook prima.

risottoballetjes

Wat mij betreft is dit een lekkere vegetarische variant voor de bitterbal. Van buiten zijn deze risottoballetjes net als de bitterbal omhuld met een krokant jasje van paneermeel. Aan de binnenkant heb je een warme en zachte vulling bestaande uit een romige kastanjechampignon risotto. In het midden zit bovendien nog een extra verrassing: een klein bolletje zachte geitenkaas.

Zo maak je deze risottoballetjes met geitenkaas

Snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn.
Breng in een kookpan een liter water aan de kook en voeg hier 2 blokjes paddenstoelenbouillon aan toe voor de bouillon.

Fruit in een hapjespan de ui aan tot deze glazig is en voeg daarna de fijngehakte knoflook toe.
Voeg de risottorijst toe en roer langzaam tot de risottokorrels glazig zijn.
Giet de witte wijn erbij en laat de wijn inkoken.

Giet nu steeds een beetje bouillon bij de risotto. Pas wanneer de bouillon helemaal is opgenomen door de risottorijst voeg je nieuwe bouillon toe. Blijf ondertussen regelmatig roeren.

Snijd ondertussen de kastanjechampginons in kleine stukjes. Bak de champignons op hoog vuur in een scheutje olijfolie. Breng op smaak met wat peper en zout.

Schep de champignons en de Parmezaanse kaas door de risotto.
Zodra de risotto goed gaar is laat je deze helemaal afkoelen.
Bewaar de risotto afgedekt een nachtje in de koelkast.

De volgende dag kun je hiermee de risottoballetjes gaan maken.
Snijd de zachte geitenkaas in kleine blokjes en vorm hier kleine bolletjes van.
Maak je handen nat en neem een beetje risotto in je hand. Maak hier een mooi rond balletje van (ongeveer 3-4 cm).
Druk met je vinger in het balletje om een gaatje te maken. Leg hierin het balletje geitenkaas en maak het balletje daarna weer dicht. Maak op deze manier ongeveer 12 balletjes.

Leg de risottoballetjes weer terug in de koelkast voor minimaal een half uur.
Zo weet je zeker dat ze straks niet uit elkaar vallen.
Haal de balletjes nu één voor één door de bloem, daarna door het ei en als laatste door de paneermeel.

Verhit een frituurpan of verwarm ongeveer 200 ml zonnebloemolie in een pan op het vuur.
Bak hierin de risottoballetjes in een aantal minuten tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
Laat even uitlekken op een stukje keukenpapier en serveer dan met aioli of een andere dip naar keuze.

Ingrediënten – voor 12 risottoballetjes

  • 200 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter paddenstoelenbouillon
  • 50 gram geraspe Parmezaanse kaas
  • 100 ml droge witte wijn
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 a 3 eetlepels bloem
  • 2 eieren (alleen het eiwit)
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • olijfolie

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.