Recepten

3x een verrassende quiche

Hartige taart, quiche of plaattaart. Er zijn verschillende benamingen voor quiche. De oorsprong van de hartige taart ligt in de Franse streek Lorraine. De welbekende Quiche Lorraine met spekjes, room en kaas is dan ook hier ontstaan. Met quiche kun je eindeloos variëren.

Alleen al voor de bodem heb je volop keuze. Denk aan een bodem van bladerdeeg, filodeeg of een zelfgemaakt deeg van bloem, spelt of amandelmeel. Voldoende variaties om eindeloos mee te experimenteren, dan hebben we het alleen nog maar over de bodem gehad.

Zelf ga ik vaak voor snel en gebruik ik daarom meestal bladerdeeg als bodem. Het nadeel van bladerdeeg vind ik dat de bodem vaak een beetje klef blijft en niet echt knapperig wordt. Ik zal dit jaar toch echt de uitdaging aan moeten gaan om zelf een eigen quiche bodem te maken.

Op zoek naar een verrassend nieuw quiche recept om uit te proberen? Ook qua ingrediënten voor de vulling is er van alles mogelijk. Van hartig tot zoet, van vegetarisch tot met vis of vlees. Het ligt er maar net aan waar je zin in hebt of welke restjes er nog in je koelkast liggen. Een hartige taart is namelijk ideaal voor het verwerken van bijvoorbeeld restanten groente.

De afgelopen weken probeerde ik een aantal nieuwe quiche recepten uit. Ik deel daarom graag met jullie deze 3 verrassende quiche recepten met witlof, bietenbladeren en zuurkool.

Quiche met witlof en spekjes

Quiche met witlof en spekjes

Dit recept is een variant op de traditionele quiche lorraine, met als extra toevoeging: witlof. Bij hartige taart denk je, net zoals ik, waarschijnlijk niet gelijk aan witlof. Het blijkt een verrassend lekkere combi. Spekjes en witlof passen sowieso erg goed bij elkaar qua smaak. Ook geschikt voor kids en niet witlovers.
Bekijk snel het recept voor deze quiche met witlof.

Quiche met ricotta en bietenbladeren

Quiche met ricotta en bietenbladeren

Het is alweer even geleden dat ik deze quiche met ricotta en bietenbladeren maakte uit het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Helaas was de eerste keer bij mij geen succes. Een nauwsluitende springvorm is toch wel essentieel voor het maken van een goede hartige taart. Deze quiche past ook goed bij mijn voornemens om geen eten weg te gooien en vaker vegetarisch te eten. Normaal gesproken zou ik de bietenbladeren namelijk niet bewaren, maar weggooien. Je moet overigens wel geluk hebben om bieten te vinden met bladeren.
Veg! is overigens echt een geweldig boek vol vegetarische recepten en ideeën om te koken vanuit je voorraadkast. Veg! staat daarom ook niets voor niets in mijn top 3 gezonde kookboeken die niet mogen ontbreken in je kookboekencollectie.

Quiche met zuurkool en rookworst

Quiche met zuurkool en rookworst

Ook al is het niet echt winter, toch deel ik graag deze winterse quiche met zuurkool en rookworst. Deze hartige taart is de gulden middenweg wanneer je niet kunt kiezen tussen stamppot zuurkool of quiche. Je combineert namelijk gewoon beide en daarmee is iedereen gelukkig. Je weet nooit of het misschien toch nog echt koud wordt deze winter. Dan is dit recept zeker een aanrader!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.