Amandaltuiles of amandelkrullen zag ik ooit voorbij komen bij Heel Holland Bakt.
Een lekker, simpel en veelzijdig koekje.
Je kunt het eten bij de koffie of thee, maar ook gebruiken als decoratie voor desserts.
Het recept voor deze amandeltuiles komt uit de Bakbijbel van Rutger bakt.
Een goed voornemen van mij is om vaker mijn kookboeken open te slaan en hier iets uit te koken.
Ik heb zoveel leuke kookboeken in mijn kast staan, maar ik gebruik ze eigenlijk maar weinig.
Dat is natuurlijk zonde! Genoeg inspiratie en uitdaging om nieuwe recepten uit te proberen.
Ik ben het eerste weekend in elk geval goed begonnen met het maken van deze amandeltuiles.
Het lijkt een heel eenvoudig en simpel koekje, maar het was stiekem nog best lastig om mooie knapperige tuiles te bakken.
Laat ik dan ook gelijk maar toegeven dat het niet zonder de nodige tegenslag ging.
Om te beginnen bleek tijdens het klaarzetten van alle ingredienten dat ik toch net niet genoeg suiker meer had.
Ik mocht dus eerst nog een keertje langs de supermarkt. Altijd fijn.
Het mengsel voor de amandeltuiles zelf was daarna redelijk snel klaar en niet ingewikkeld.
Het roosteren van het amandelschaafsel ging goed en er was gelukkig niks aangebrand.
Met behulp van een kookring (een goede tip van Rutger) maakte ik eenvoudig mooie rondjes.
Vol vertrouwen ging dan ook de eerste bakplaat de oven in.
Ik ben naast de oven gaan staan om de kleur goed in de gaten te houden.
Na ongeveer 13 minuten haalde ik trots mooie goudbruine amandelkoekjes uit de oven.
Maar toen ik ze van het bakpapier probeerde te halen zaten ze echt helemaal vastgeplakt.
Met geen mogelijkheid los te krijgen. Dus die kon ik helaas weggooien.
Voor ronde 2 heb ik het bakpapier toch maar ingevet met olijfolie.
Ik heb ecologisch bakpapier en dat is helaas minder vet dan normaal bakpapier.
Ook met olijfolie bleven de amandeltuiles nog steeds vastplakken.
Nog een lading voor de prullenbak, echt zo zonde!
Ik ben dan ook maar nieuw bakpapier gaan halen, nog een tripje naar de supermarkt dus.
Het beslag heb ik in de tussentijd maar in de koelkast gezet.
Met nieuw bakpapier ging ik een 3e poging aan. Is 3x dan echt scheepsrecht?
Ik heb voor de zekerheid de amandeltuiles nog iets langer laten garen, ongeveer 15 minuten.
Ze waren echt goed gaar en ik haalde ze nu stuk voor stuk zo van het bakpapier af!
Snel de amandeltuiles op een deegroller gelegd om ze te buigen.
Hiervoor moet je echt snel zijn, want door de suiker worden de koekjes vrij snel hard.
Met een kleine oven (zoals die van mij) heb je ook maar een kleine lading koekjes (max. 6 stuks).
Het voordeel hiervan is dat je zo het buigen goed kunt oefenen.
Het nadeel is dat je al snel een uur de oven aan hebt staan om alle koekjes te bakken.
Ondanks de tegenslagen aan het begin ben ik erg tevreden over het eindresultaat.
En niet onbelangrijk mijn eerste eigen amandeltuiles zijn echt heel lekker en knapperig geworden!
Amandeltuiles
Amandaltuiles naar het recept uit de Bakbijbel van Rutger bakt.
Ingredients
- 3 eiwitten
- 125 gram fijne suiker
- 1/2 vanillestokje
- snufje zout
- 40 gram bloem
- 50 gram boter (gesmolten)
- 125 gram amandelschaafsel
Instructions
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verdeel het amandelschaafsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster dit in de oven ongeveer 6-10 minuten tot het goudbruin is. Laat het daarna afkoelen.
Meng de eiwitten met het merg van het vanillestokje en een snufje zout.
Spatel daarna eerst de bloem door het mengsel en daarna de gesmolten boter.
Schep als laatste het geroosterde amandelschaafsel door het beslag.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 170 graden.
Gebruik een kookring met een diameter van 8-10 centimeter voor het maken van mooie ronde tuiles.
Neem een flinke theelepel van het beslag en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de kookring om het beslag en spreid het beslag binnen de kookring gelijkmatig uit met de bolle kant van een lepel. Herhaal dit tot het beslag op is (of de bakplaat vol).
Bak de tuiles in ongeveer 9-14 minuten goudbruin en gaar.
Haal de tuiles direct na het bakken van het bakpapier en plaats ze op een deegroller of fles zodat ze hun kenmerkende vorm krijgen.
Laat ze vervolgens afkoelen.
No Comments