Recepten/ Vegetarisch

Asperges op Vlaamse wijze

asperges op Vlaamse wijze

Het is weer tijd voor asperges! Ik zat stiekem al een aantal weken te hopen dat er asperges in ons wekelijke boodschappenpakket zouden zitten. Deze week was het dan eindelijk zover: verse asperges van een boer hier uit de buurt.

Al snel denk ik dan aan het traditionele recept van asperges met ham en ei. Maar ik besloot om dit keer eens iets anders uit te proberen. In Vlaanderen bereiden ze asperges namelijk op hun geheel eigen wijze. Ook met ei en boter, maar zonder ham.

De asperges op Vlaamse wijze zag ik dit weekend voor het eerst toen ik uit eten ging met mijn schoonouders in BelgiΓ«. De klassieke bereiding in Vlaanderen bestaat uit een eiermengsel van kleine stukjes hardgekookt ei gemengd met fijngehakte peterselie en warm geklaarde boter. De asperges komen op deze manier goed tot hun recht. Het gaat hier echt om pure smaken op je bord.

Mocht je toch de ham missen, dan kun je altijd nog 1 of meerdere hamrolletjes erbij serveren. Dat heb ik zelf stiekem ook toegevoegd na het maken van de foto.

Bereidingswijze

Schil de asperges met een dunschiller. Een kaasschaaf is ook een goed alternatief, pas dan wel op dat je niet teveel van de asperges schilt.

Leg de geschilde asperges in een pan gevuld met koud water en voeg een snufje zout toe.

Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt zet je het vuur uit. Laat de asperges dan in 5-10 minuten in het hete water liggen, zodat ze langzaam garen.
Prik met een vork in de asperges om te controleren of ze goed gaar zijn. Zelf vind ik het lekker wanneer ze net beetgaar zijn. Maar smaken verschillen natuurlijk.
Kook ondertussen de eieren in een pan met water. De eieren moeten hardgekookt zijn, normaal gesproken is ongeveer 10 minuten voldoende.
Pel de eieren en plet de eieren met een vork of stamper tot je fijne kleine stukjes ei over houdt.
Verwarm in een steelpan de boter en laat deze langzaam smelten. Zodra de boter gesmolten is zullen er melkresten naar boven drijven. Schep dit weg met een schuimspaan of pollepel. Zo houd je geklaarde boter over.
Meng de stukjes ei door de boter. Voeg er ook een grote hand met fijngehakte peterselie aan toe en meng alles goed door elkaar.
Breng het eiermengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Leg de asperges op een bord en schep het eiermengsel over de asperges heen.
Zo heb je asperges op Vlaamse wijze!

IngrediΓ«nten

asperges op Vlaamse wijze

    voor 2 personen

  • 700 gram asperges (4 a 5 per persoon)
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • handvol peterselie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ursula (missFromage)
    12 mei 2015 at 22:40

    Hey, leuk om de Vlaamse manier te zien. Die lijkt erg veel op de Brabantse asperges zoals ik het ken (en vorige week deelde). Nou ja, zo raar is dat natuurlijk niet.
    Ook erg grappig om te lezen dat je zelf ham hebt toegevoegd na de foto πŸ™‚

    Groetjes, Ursula

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.