Recepten/ Vegetarisch

Bietenburger met feta

bietenburger met feta

De bietenburger stond al een tijdje op mijn bucketlist om eens zelf te maken. Ik woon direct boven het leuke lunchtentje Theekamer PIEN. Een topper op het lunchmenu hier is de bietenburger. Het recept is helaas geheim, maar ik weet dat er binnenkort een PIEN kookboek verschijnt met daarin ook het recept voor de famous bietenburger. Tot die tijd ben ik zelf maar gaan experimenteren.

Zoals jullie weten ben ik niet echt gek op rode bieten. Rode bieten zijn echter heel gezond en bevatten veel antioxidanten. Dat kun je wel gebruiken tijdens deze griepepidemie, zelf was ik vorige week namelijk slachtoffer en een aantal dagen geveld door de griep. Meer rode bieten op het menu dus.

Ik heb nu naast een romige bietenrisotto met geitenkaas een goed alternatief gevonden met rode bieten. De bietenburger valt zowel bij mij als ook bij mijn vriend goed in de smaak. Zeker wanneer je de bietenburger serveert op een broodje creëer je een echte burger. Deze gezonde groentenburger vraagt wel wat voorbereiding, maar is alle moeite zeker waard.

Bereidingswijze

Schil de rauwe rode bieten met een dunschiller. Snijd de biet in kleine stukjes en rasp ze in de keukenmachine.
Pel en snipper de rode ui en knoflook fijn. Dit kan eventueel ook in de keukenmachine.
Meng de geraspte biet met de ui en knoflook in een kom.
Voeg de havermout, komijnzaad en het ei toe. Meng alles nu goed door elkaar. Voeg ook de feta toe en breng op smaak met peper en zout.
Kneed het mengsel goed met je handen. Trek hierbij handschoentjes aan om rode handen te voorkomen.
Laat het bietenmengsel nu minimaal een half uur rusten, zodat de havermout het vocht kan opnemen.
Vorm nu 4 burgers van het mengsel. Mocht de burger toch nog wat te vochtig zijn dan kun je nog wat extra havermout toevoegen.
Verhit een grillplan op het vuur en grill hierin de bietenburgers in ongeveer 5 minuten aan beide zijden, zodat ze mooi krokant bruin zijn aan de buitenkant.
Serveer de bietenburger het liefst op een broodje en beleg bijvoorbeeld met augurk en rucola. Ook avocado,tomaat en rode ui zijn goede toppings voor deze burger.

Ingrediënten

bietenburger met feta

    voor ongeveer 4 burgers

  • 3 rauwe rode bieten
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 tl komijnzaad
  • 100 gram feta
  • peper en zout

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Marcel
    4 augustus 2017 at 21:34

    Hallo, dank voor je recept!
    Had al een aantal vegetarische “groenteballetjes” op basis van bloemkool of broccoli gemaakt, maar deze “bieten variant” is echt uitzonderlijk lekker.
    Enige wat ik nog heb toegevoegd is dat ik ze heb gepaneerd voor een krokant korstje! Nogmaals dank, groet Marcel

  • Reply
    Hamburger Bijbel
    6 januari 2021 at 10:18

    De bietenburger staat ook nog bij ons op het ‘verlanglijstje’. We hebben alleen nog niet precies bedacht hoe en wat dus deze inspiratie was zeker welkom 😉

  • Reply
    Sandra
    22 april 2021 at 17:26

    ik was even vergeten waarom ik dit al een poos niet meer had gemaakt: het valt compleet uit elkaar!!!

    • Reply
      GreatLittleKitchen
      10 mei 2021 at 12:29

      Hoi Sandra, wat vervelend om te horen dat het compleet uit elkaar valt! Dat is uiteraard niet de bedoeling. De havermout en het ei zijn het bindmiddel in dit recept.
      Misschien toch nog wat meer havermout toevoegen de volgende keer? Laat me vooral weten of dat helpt!

  • Reply
    Marian
    11 februari 2022 at 16:44

    Nergens hier rauwe bieten te krijgen, kan het ook met gekookte? En is de verhouding dan anders?

    • Reply
      GreatLittleKitchen
      11 februari 2022 at 17:25

      Ik heb het nog niet geprobeerd met gekookte bieten. Die bevatten meer vocht dus zou ik goed laten uitlekken! Mocht het te nat blijven extra havermout toevoegen.

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.