Gebak en taart/ Recepten

Citroen kwarktaart met lemon curd

citroen kwarktaart met lemon curd

Deze heerlijke frisse citroen kwarktaart maakte ik voor de Foodblogswap van deze maand.
Een zomerse taart geïnspireerd op een recept van Hilde van de blog Slowfoody.nl.
Extra fris dankzij de lemon curd topping.

De citroen kwarktaart was ook op mijn werk een groot succes als verlate verjaardagstraktatie.
Ik trakteerde afgelopen week alsnog voor mijn verjaardag.
Twee weken later dan mijn echte verjaardag, maar alles liep nou eenmaal iets anders dan gepland.
Een week ervoor bleek ik plotseling een acute blindedarmontsteking te hebben en werd ik geopereerd.
Na de nodige complicaties was ik op mijn verjaardag pas net 2 dagen thuis uit het ziekenhuis.

Ik ben nog steeds niet weer de oude, dat heeft tot mijn grote frustratie helaas tijd nodig.
Ik vond het wel noodzakelijk om een homemade traktatie te maken.
Daar sta ik nou eenmaal om bekend. En ik was eindelijk weer een dagje op kantoor.
Mijn vriend verklaarde me voor gek, omdat ik eigenlijk nog rustig aan moet doen.
Een stukje taart sloeg ook hij uiteraard niet af.

Ik maakte al eerder een lekker zoet recept van Hilde voor de Foodblogswap: blondies met pistachenootjes.
Ook dit keer koos ik weer voor een van haar bakrecepten: een kwarktaart met limoen & kokos.
Je snapt al dat ik de limoen heb vervangen door citroen.
Het was eigenlijk mijn bedoeling om de bodem ook van Nizza kokoskoekjes te maken.
Deze waren alleen helemaal uitverkocht bij de supermarkt.
Ik koos daarom voor de nieuwe smaak van Nizza: karamel & zeezout.
Dat leek me ook wel een goede combinatie met de kwark en citroen.
De lemon curd was nog over van Pasen en leek me een mooie topping voor deze citroen kwarktaart.
Maak je geen zorgen het is absoluut geen overkill aan citroen.

Het lijkt misschien een ingewikkelde taart, maar dat valt allemaal echt wel mee.
De koekjesbodem is zo klaar dankzij de keukenmachine en kan dan de koelkast in.
De kwarkvulling is sneller klaar wanneer je net als ik kant-en-klare opgeklopte slagroom gebruikt.
Heel slecht ik weet het, maar slagroom opkloppen mislukt altijd bij mij.
Je hebt vooral veel geduld nodig, want de kwarktaart moet minimaal 3 uur in de koelkast.

Citroen kwarktaart met lemon curd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Laden...
Serves: 16
Prep Time: 30

Een frisse en zomerse citroen kwarktaart met een topping van lemon curd. De taart is gemaakt in een springvorm met een diameter van 25cm.

Ingredients

  • 240 gram Nizza karamel & zeezout koekjes (1 pak)
  • 80 gram gesmolten kokosolie
  • 500 gram kwark
  • 250 ml opgeklopte slagroom
  • 175 ml citroensap (ca. 5 a 6 citroenen)
  • 6 blaadjes gelatine
  • 200 gram lemon curd

Instructions

1

Vet de springvorm licht in met kokosolie of boter en bedek de bodem van de springvorm met bakpapier.

2

Doe de karamel & zeezout koekjes in de keukenmachine en maal ze helemaal fijn.

3

Smelt de kokosolie in een steelpannetje en voeg de gesmolten kokosolie toe bij de verkruimelde koekjes. Draai nog kort even in de keukenmachine, zodat het goed vermengd is.

4

Verdeel het mengsel daarna over de bodem van de springvorm. Druk het aan met de achterkant van een lepel en maak de bovenkant mooi glad. Zet de springvorm nu voor minimaal 15 minuten in de koelkast.

5

Laat de gelatineblaadjes weken in een kommetje met koud water.

6

Pers ondertussen alle citroenen uit voor de citroensap en verwarm dit in een pannetje, maar zorg ervoor dat het niet gaat koken.

7

Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes goed uit en roer ze daarna door de warme citroensap tot ze volledig zijn opgelost. Laat het citroensap nu iets afkoelen.

8

Meng in een grote kom de kwark even goed los en spatel hier de opgeklopte slagroom doorheen. Roer tot slot de citroensap door het kwarkmengsel om de citroen kwarkvulling compleet te maken.

9

Haal de springvorm uit de koelkast en schenk het kwarkmengsel hier in. Verdeel het mengsel over de bodem en strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel of spatel.

10

Zet de springvorm nu voor minimaal 3 uur terug in de koelkast.

11

Verdeel vlak voor het serveren de lemon curd over de citroen kwarktaart. Mocht de lemon curd wat dik zijn, dan kun je deze eerst nog kort verwarmen zodat het wat vloeibaarder wordt en je de lemon curd beter kunt uitsmeren.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.