Recepten/ Vis

Flammkuchen met zalm

Flammkuchen met zalm

Vandaag tijdens de Vrijdag=Visdag een recept waarin mijn Duitse roots terug komen. Flammkuchen is een typisch Duits recept, wat het laatste jaar ineens erg populair is geworden. Bij steeds meer restaurants staat het inmiddels op de lunchkaart. Hoog tijd om zelf eens een “knusperige flammkuchen” te maken. Geen traditionele flammkuchen met Speck und Zwiebeln (ui), de spekjes zijn vervangen door gerookte zalm.

Het recept voor deze flammkuchen komt uit Kitchen Table Food, één van mijn nieuwste kookboek aanwinsten. Tal Maes en Petra de Hamer vormen een uniek en bijzonder duo. Petra woont in Berlijn en Tal woont in Washington DC en bloggen samen op kitchentablefood.com. Ze delen in dit kookboek recepten van hun blog en typische gerechten uit hun eigen omgeving, wat samen een bonte verzameling recepten oplevert. Met voor mij veel bekende Duitse gerechten die ik nu ook zelf eens kan uitproberen!

Kitchen Table Food

flammkuchen uit Kitchen Table Food

Het deeg van de flammkuchen bestaat voor de helft uit speltmeel en voor de andere helft uit bloem. In Duitsland is er in de supermarkt ook flammkuchenmeel te koop, net zoals bij ons pannenkoekenmeel. Het oorspronkelijke meel bestaat eigenlijk uit bloem en roggemeel. Speltmeel is een goed alternatief.

Een goede tip: smeer de bodem lekker royaal in met creme fraiche. Dit trekt tijdens het bakken in de bodem en dat zorgt juist voor de typerende smaak. De flammkuchen heb ik pas na het bakken belegd met de gerookte zalm. Je kunt de zalm eventueel ook meebakken, dan krijg je een meer rokerige smaak.

Ik ben zelf geen flammkuchen expert, dit was ook pas de eerste keer dat ik me aan dit recept waagde. Het deeg en de bodem kunnen vast nog stukken beter. Toch ben ik zeer tevreden over het resultaat! Ik ga zeker verder experimenteren met andere toppings.

Bereidingswijze

Zeef het speltmeel de bloem boven een kom.
Voeg vervolgens de gist, zout, olijfolie en lauwwarm water toe.
Kneed het mengsel tot een soepel deeg. Hoe langer je kneedt, hoe beter dit is voor het deeg.
Dek het deeg af met een theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Snijd de rode ui in halve ringen en de courgette in dunne plakjes.
Verwarm de oven voor op 240ΒΊC graden (of de hoogste stand van de oven, bij mij is dat 230 ΒΊC).
Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit tot een ovaal.
Leg het deeg op een bakplaat en bestrijk de bovenkant met de helft van de creme fraiche.
Verdeel de helft van de rode ui en courgette over de creme fraiche.
Bestrooi met wat peper en zout.
Bak de flammkuchen in ongeveer 8 -10 minuten (langer op een lagere temperatuur) tot het deeg gaar is en de randen mooi goudbruin zijn.
Verdeel de gerookte zalm en rucola over de flammkuchen en serveer.
Herhaal het recept met de andere helft van het deeg voor nog een lekkere flammkuchen. Eventueel kun je deze tweede flammkuchen met andere toppings beleggen.

Ingredienten

    voor 2 flammkuchen

  • 200 gram speltmeel
  • 200 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 tl zout
  • 200 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie
  • 200 ml creme fraiche
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 200 gram gerookte zalm
  • handvol rucola

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.