Recepten/ Vis

Gebakken schol

Gebakken schol

Vanavond stond er vis op het menu. Dit keer een hele schol, duurzaam gevangen in de Noordzee. Ik eet graag vis en schol is relatief goedkoop verkrijgbaar op de markt.

Normaal gesproken laat ik de vis schoonmaken op de markt. Maar dit keer kreeg ik 2 hele schollen in ons wekelijkse boodschappenpakket, deze waren nog niet schoongemaakt…
Voor het eerst in mijn leven heb ik zelf een vis onthoofd en schoongemaakt. Ik moet toegeven dat ik hierin geen held ben. Het kraken van de graat is nou eenmaal geen prettig geluid. Nu weet ik in elk geval wel, met een beetje hulp van mijn vriend, hoe ik een schol moet schoonmaken. Best stoer toch?

Bereidingswijze

Snijd de kop van de schol af met een mes. Verwijder de eventueel aanwezige ingewanden.
Was de schol van binnen en buiten onder een stromende koude kraan. Zorg ervoor dat er geen bloed meer in de buikholte tegen de graat aan zit. Pulk dit eventueel los met je vinger.
Wanneer de pan groot genoeg is laat dan de staartvin aan de schol zitten. Bij het in de pan leggen en het omdraaien kun je de schol hieraan handig vastpakken.
Dep de schol droog met keukenpapier. Vergeet hierbij ook de binnenkant niet. Hoe droger de vis, hoe minder de vis spettert in de pan.
Strooi bloem om een bord en wentel de schol door de bloem. Zorg ervoor dat in elk geval de witte kant van de schol bedekt is met bloem.
Verhit in een grote koekenpan de boter. Leg de vis in de pan en bak deze in ongeveer 8-10 minuten gaar. Draai de schol halverwege voorzichtig om. Bak de schol mooi bruin en krokant tot hij aan beide kanten gaar is.
Serveer de schol met een schijfje citroen.

Lekker in combinatie met rijst, gebakken aardappeltjes of een salade.

Ingrediënten

    Voor 2 personen

  • 2 hele schollen
  • roomboter
  • citroen
  • evt. peper en zout

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.