Recepten/ Vis

Homemade fish and chips

homemade fish and chips

Tijdens onze roadtrip door Noord-Ierland in april hebben we natuurlijk fish and chips gegeten. Daar kun je ook bijna niet om heen wanneer je hier op vakantie bent, zeker niet bij een roadtrip langs de kust. Daarmee kwam het zelf maken van fish and chips terecht op mijn food bucket list. Deze week maakte ik mijn eigen homemade variant voor vrijdag=visdag!

Deze fish and chips bevatten heekfilet. Dit is niet de meest traditionele vis voor fish and chips, in Engeland wordt het meest kabeljauw gebruikt. Kabeljauw is vrij stevig van structuur en valt dus niet zo snel uit elkaar bij het frituren.

Heekfilet is een wat lastigere vis. Ik heb er daarom voor gekozen om het vel eraan te laten zitten, zo voorkom je dat de vis uit elkaar valt. Dit werkte in mijn geval prima. Het vel van de heek is ook prima mee te eten.

Bij fish and chips hoort uiteraard een bierbeslag, waar de vis bites doorheen gehaald worden voordat ze gefrituurd worden. Ik heb gekozen voor een Leffe Blond biertje voor het bierbeslag. Een wat lichter biertje leek me wel het beste in combinatie met vis. Natuurlijk had ik ook nog een extra biertje bewaard om bij de fish and chips te drinken!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de krieltjes in plakjes van ongeveer 2 cm dik.
Leg de krieltjes in een ovenschaal en meng met olijfolie en bestrooi met zout.
Bak de krieltjes gaar in ongeveer 35 minuten op 200 graden.
Meng in een kom de bloem met peper,zout en dille topjes. Giet er dan beetje bij beetje Leffe blond bij en blijf roeren tot een mooie glad beslag. Het bierbeslag moet iets dikker zijn dan pannenkoekenbeslag.
Dep de heekfilet goed droog met keukenpapier en wrijf beide kanten in met zout en peper.
Snijd de heekfilet in stukken van ongeveer 3-4 cm.
Verhit in een grote wok de zonnebloemolie. Test met een klein beetje beslag of de olie heet genoeg is.
Haal de stukken heekfilet door het bierbeslag en laat ze dan voorzichtig zakken in de olie.
Frituur de stukken heekfilet ongeveer 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat de fish and chips uitlekken op keukenrol.
Serveer de fish and chips samen op een bord. Erg lekker met remouladesaus.

Ingredienten

    voor 2 personen

  • 2 heekfilets met vel
  • 1 flesje Leffe blond
  • 150 gram bloem
  • 500 ml zonnebloemolie
  • 1-2 tl dille topjes
  • peper en zout
  • 300 gram krieltjes
  • olijfolie
  • zout

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.