Gebak en taart/ Recepten

Pepernoten recept

pepernoten recept

Ik ben gek op pepernoten. Wanneer ik eenmaal een handjevol op heb kan ik niet meer stoppen met eten. Pepernoten zijn echt verslavend!

Om die reden probeer ik ze ook altijd zo lang mogelijk te vermijden. Dit jaar mocht ik van mezelf me er pas aan wagen vanaf het moment van de intocht van Sinterklaas. Ik heb echt netjes zo lang gewacht tot ik zelf in de keuken aan de slag kon gaan met dit pepernoten recept.

Sinds begin oktober zit er trouwens hier in Breda een pop-up pepernotenwinkel. De winkel is vlakbij mijn huis en op de route naar mijn werk. Dit maakte het niet echt makkelijk om de pepernoten te weerstaan. Maar het is me gelukt en ik ben pas tijdens de dag van de intocht een kijkje gaan nemen bij deze pop-up winkel.

Uiteraard ook om even uitgebreid te proeven. Ze verkopen naast de traditionele pepernoten namelijk ook allerlei andere smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van tiramisu, cappuccino, bosbes of framboos?

Dit pepernoten recept is het traditionele pepernoten recept. Tenminste in mijn beleving zijn dit de pepernoten zoals ik ze van huis uit ken. Waarschijnlijk zijn het dan eigenlijk kruidnoten, maar ik blijf het nog steeds gewoon pepernoten noemen.

Pepernoten bakken is bij mij al jaren een vaste traditie. Een goede manier om helemaal in de Sinterklaas-stemming te komen. Bovendien gaat je huis lekker naar speculaaskruiden ruiken. Het hoort gewoon bij Sinterklaas. Zeker aangezien het eigenlijk heel simpel is om zelf pepernoten te maken.

Onze oven is alleen helaas niet heel groot, waardoor ik de pepernoten in etappes moet afbakken. Daarmee duurt het wel eventjes (lees een paar uur) voordat alles klaar is. Vaak is de eerste lading dan ook alweer op voordat de volgende lading uit de oven komt. Oeps! Dat betekent wel dat deze zelfgemaakte pepernoten ook echt onweerstaanbaar zijn.

pepernoten

Het pepernoten recept

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de suiker, speculaaskruiden en het zout.

Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg dit samen met de melk toe aan het mengsel.
Kneed alles goed en snel tot een samenhangend deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak van het deeg kleine ronde balletjes en verdeel deze over de bakplaat.

Bak de pepernoten nu in ongeveer 20-25 minuten in de oven.
Laat de pepernoten heel eventjes afkoelen en dan aanvallen maar!

Ingrediënten

pepernoten recept

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram koude roomboter
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 6 el melk
  • snufje zout

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.