Gebak en taart/ Recepten

Pruimentaart

Pruimentaart
Het is volop pruimenseizoen. In de boomgaard van mijn schoonouders zijn er veel pruimen geoogst. Wij hadden zelf ook al pruimen uit ons wekelijkse boodschappenpakket. Dat vroeg dus wel om het maken van een pruimentaart. Een omgekeerde pruimentaart in dit geval, want deze taart wordt op de kop gebakken.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 ยฐC.
Smelt in een steelpannetje op laagvuur de roomboter. Voeg de rietsuiker en de eetlepel honing toe.
Blijf roeren en laat de rietsuiker volledig smelten.
Giet de helft van het roombotermengsel in een ingevette bakvorm.
Bewaar de andere helft van het mengsel voor het taartbeslag.
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
Snij de pruimen daarna in halve maan plakjes, ongeveer 8 per pruim.
Verdeel de plakjes pruim over het roombotermengsel in de bakvorm. Maak er bijvoorbeeld een mooie waaiervorm van.
Zeef de bloem en de bakpoeder boven een mengkom. Meng dit vervolgens met het zout en de kaneel.
Klop in een andere kom de eieren luchtig tot het schuimt. Voeg hierbij de andere helft van het roombotermengsel, de melk en het vanille extract.
Klop dit mengsel goed luchtig en meng dit vervolgens met het droge mengsel van bloem. Meng slechts kort tot alles goed door elkaar gemengd is.
Schenk het taartbeslag nu over de pruimen en verdeel het goed over de bakvorm.
Bak de taart in ongeveer 40 minuten in de oven.
De pruimentaart is klaar wanneer je er een houten sateprikker in steekt en deze er schoon weer uit komt.
Serveer de taart met een beetje poedersuiker of een toef slagroom.
De taart is nog ongeveer 3 dagen te bewaren, uiteraard is deze pruimentaart het lekkerst vlak nadat hij uit de oven komt.

Ingrediรซnten

  • 150 gram roomboter
  • 6-8 pruimen
  • 200 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel honing
  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder (=1 zakje)
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 125 ml volle melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • evt. poedersuiker of slagroom

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.