Het is volop aspergeseizoen. Eindelijk had ik tijd om een lekker recept te koken met het witte goud. Geen traditionele asperges met ham en ei dit keer, maar een heerlijk romige aspergesoep.
Normaal gooi ik de schillen van de asperges altijd weg. Tot ik las dat je deze ook prima kunt gebruiken in de bouillon voor aspergesoep. Dit zorgt namelijk voor extra smaak. Ik heb de schillen dit keer dus netjes bewaard en mee laten koken in de bouillon. Voordat je de soep gaat pureren kun je de schillen er eventueel uitzeven. Maar je kunt ze ook gewoon mee pureren.
Deze aspergesoep serveerde ik tijdens een diner met vrienden bij mij thuis. Ik maakte de soep al een avond van tevoren. Dit kan prima! Het advies is dan wel om pas vlak voor het serveren de slagroom toe te voegen. Na een nachtje in de koelkast is de soep wat dikker van structuur geworden en hiermee kun je de soep nog iets verdunnen.
Bewaar eventueel een aantal aspergekopjes om de soep mee te garneren. Dat maakt deze romige aspergesoep extra feestelijk op tafel.
Romige aspergesoep
Een heerlijk romige aspergesoep. De schillen van de asperge worden ook in de soep verwerkt, zo heb je minder afval.
Ingredients
- 500 gram witte asperges
- 1 liter groentebouillon
- handvol verse peterselie
- 40 gram bloem
- 40 gram boter
- 100 ml slagroom
- peper en zout
Instructions
Maak eerst de asperges schoon en snijd de onderkant af.
Schil de asperges in de lengte met behulp van een dunschiller, kom hierbij niet aan het kopje.
Bewaar de schillen voor in de bouillon. Gooi deze dus niet direct weg!
Snijd de asperges vervolgens in kleinere stukken van ongeveer 3 cm.
Breng de bouillon aan de kook samen met de asperges en aspergeschillen.
Laat de bouillon ongeveer 25-30 minuten doorkoken, zodat de asperges goed gaar zijn.
Maak ondertussen een roux.
Smelt hiervoor de boter op een laag vuur in een grote soeppan.
Voeg voorzichtig de bloem toe en roer 2 minuten goed door om te voorkomen dat het aanbakt.
Draai hierna het vuur uit en laat de roux afkoelen.
Wanneer de asperges gaar zijn en de bouillon klaar is haal je de bouillon door een zeef om de bouillon van de asperges en schillen de scheiden. Gooi de schillen niet weg, maar bewaar deze ook.
Giet de hete bouillon beetje bij beetje bij de roux en roer goed door om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot je een mooi romig mengsel hebt.
Voeg de aspergestukjes en schillen toe en breng de soep aan de kook.
Zet het vuur uit zodra de soep kookt en pureer de soep met een staafmixer.
Breng de aspergesoep op smaak met een beetje peper en zout.
Giet de slagroom erbij en kook nog ongeveer 1 minuut door.
Serveer de soep en garneer met wat verse peterselie.
Breng op smaak met wat peper en zout.
No Comments