Recepten/ Soep

Witlofsoep met spekjes

witlofsoep

Met dit koude weer warm ik mezelf graag op aan een warme kom soep. Na een lange boswandeling met mijn vriend maakte ik deze witlofsoep. Wat mij betreft is dit een echte winterse soep.

Al eerder ontdekte ik de veelzijdigheid van witlof. Er is echt veel meer mee te maken dan alleen gekookte witlof. Waaronder dus ook witlofsoep. Ideaal voor restjes witlof of wanneer je witlof al wat slap begint te worden.

Witlof en kaas zijn een goede combi. In deze witlofsoep zit daarom aardig wat geraspte Parmezaanse kaas. Toch proef je ook nog steeds de kenmerkende bittere smaak van de witlof.

De basis voor deze soep is een groentebouillon. Ik serveerde de soep met uitgebakken spekjes (niet op de foto). Voor een vegetarische variant kun je deze prima weglaten of vervangen door vegetarische spekjes.

Zo maak je deze witlofsoep met spekjes

Los in een liter kokend water 2 groente bouillonblokjes op.
De groentebouillon vormt de basis voor de soep.

Snijd de uien fijn en de knoflook in plakjes.
Bak de uien en knoflook in een ruime pan in wat boter en olijfolie.
Laat langzaam lichtbruin kleuren.

Was en snijd ondertussen de witlof.
Voeg de witlof toe en bak de witlof even mee met de uien en knoflook.
Rasp de Parmezaanse kaas en roer de kaas er doorheen.

Voeg de groente bouillon voorzichtig toe aan de witlof. Niet alles tegelijk, maar beetje voor beetje.
Mix het geheel met behulp van een staafmixer tot een mooie gladde soep.

Bak de spekjes uit in een koekenpan.
Serveer de witlofsoep met de uitgebakken spekjes.

Tip: In deze kleine glaasjes is de soep extra feestelijk.
Een verrassende amuse bijvoorbeeld voor kerst.
De soep is zowel warm als koud te serveren.

witlofsoep met spekjes

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 2 groente bouillon blokjes
  • 500 gram witlof
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 2 uien (of 1 grote ui)
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram spekjes
  • 50 gram boter
  • olijfolie

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.