Inspiratie

Workshop foodfotografie & foodstyling

collage foodfotografie workshop

Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Ik had er stiekem namelijk al een aantal maanden naar uitgekeken. Met mijn nieuwe camera (Sony A6000) vertrok ik vol goede moed richting Utrecht. Ik volgde hier een workshop foodfotografie & foodstyling voor beginners van Marianne Snel (homecookingdept.com) en Marleen van Es (etenuitdevolkstuin.nl) op een prachtige locatie in Haarzuilens. Ondanks het mooie weer waren wij de gehele dag binnen aan het werk om na veel zweten en oefenen uiteindelijk tot de beste composities en foodfoto’s te komen.

De dag begon met een korte introductie onder het genot van een heerlijk stukje homemade perentaart en thee. Daarna kwamen er stapels food tijdschriften op tafel en begon het bladeren op zoek naar foto’s die je aanspraken qua stijl. Het duurde even voordat ik wat foto’s had verzameld, maar langzamerhand begon er toch wel een stapeltje foto’s te ontstaan. Na een zorgvuldige selectie kwam ik uiteindelijk tot mijn moodboard.

moodboard foodfotografie workshop

In het kort de foodfotografie stijl die mij aanspreekt: landelijk, Italiaans, brocante en buiten

Na een uitgebreide lunch met o.a. een verrukkelijke aspergequiche mochten we dan eindelijk met onze camera aan de slag. De eerste opdracht was het maken van een food stilleven. Hierbij staan de ingredienten in de spotlight, nog onbewerkt en zo puur mogelijk. Ik ging aan de slag met tuinbonen, rode ui en knoflook.

foodfotografie foto

foodfotografie foto snijbonen

foodfotografie foto workshop

Bij de volgende opdracht was het lastig om niet af en toe stiekem een aardbei te snoepen (wat ik uiteraard ook gewoon gedaan heb). We gingen aan de slag met compositie en lijnenspel. Van nature ben ik van zo min mogelijk poespas, maar voor een mooie foodfoto mag er toch wel wat decoratie en aankleding in beeld komen. Hieronder kun je zien wat je kunt bereiken met verschillende composities. De elementen zijn vrijwel hetzelfde, maar de opstelling verandert en zorgt voor compleet andere foto’s.

foodfotografie workshop dessert

Dessert foodfoto

foodfoto workshop dessert

Met een persoonlijk stylingadvies inclusief shopadvies voor props op zak – ik ben gisteren al wezen rondsnuffelen bij de Dille & Kamille en ga binnenkort naar de kringloopwinkel op zoek naar mooie borden en glazen – een gevulde goodiebag en mooie bruine plankjes als ondergrond verliet ik met een blij gevoel de workshop. Het was een gezellige en vooral inspirerende dag.

Nu ga ik druk oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Ik ben heel benieuwd of jullie het verschil in foto’s hier zullen gaan merken. Owja en vanaf nu alleen nog maar verticale foto’s!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Maaike
  31 mei 2016 at 22:52

  Ik zit al een tijdje te twijfelen of ik deze workshop zal gaan boeken. Dit verslag klinkt wel erg leuk, dus misschien moet ik het binnenkort gewoon doen.

  • Reply
   Great Little Kitchen
   1 juni 2016 at 20:14

   Gewoon doen! Ik vond het echt een leuke dag en heb veel geleerd.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.