Ontbijt/ Recepten

Foodblogswap: Brunch bagel met zalm en gepocheerd ei

Brunch bagel met gerookte zalm en gepocheerd ei

Als trouwe deelnemer deed ik uiteraard ook deze maand weer mee aan de Foodblogswap. Ik mocht koken van samenbourgondisch.com. Geïnspireerd tijdens mijn weekend roadtrip door Noord Ierland begin deze maand (een fotoverslag volgt nog) wist ik direct wat ik wilde gaan maken: een brunch bagel met een gepocheerd ei en gerookte zalm.

In de eerste B&B in Noord Ierland had ik ‘s ochtends als ontbijt een heerlijke egg benedict op toast. Dat smaakt natuurlijk ook perfect op een bagel. Dit komt wel dicht in de buurt van de goed belegde bagel met kip, avocado en gebakken eitje van samenbourgondisch.com. De hollandaise saus, die eigenlijk bij een egg benedict hoort heb ik weggelaten.

Het eerste wat je zal opvallen is: Waar is de bagel?? De brunch bagel is inderdaad eigenlijk een brunch ciabattina. Bij de supermarkt en de bakker hadden ze afgelopen weekend namelijk geen bagels. Helaas! Ik weigerde mijn idee te wijzigen en koos dus voor een ciabattina als alternatief.

Het lijkt er op dat ik de laatste tijd niet zoveel geluk heb met de recepten die ik voor de Foodblogswap uitkies. Vorige maand waren mijn courgette muffins met feta ook al niet helemaal geslaagd.

Het gepocheerd eitje lukte daarentegen wel bij de eerste poging. Nu heb ik wel gekozen voor de amateur techniek, met behulp van een boterhamzakje (of vershoudfolie). Daarmee kan het eigenlijk niet mislukken. In onderstaand filmpje vind je een duidelijke uitleg van deze techniek.

Zodra ik wel bagels vind zal ik de foto vervangen. Dan is het een echte brunch bagel. Ik vond deze combinatie nu al lekker, maar stiekem denk ik dat het nog beter is op een gegrilde bagel.

brunch bagel met gepocheerd ei

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220°C graden.
Bak hierin de bagels of ciabattina in ongeveer 8 minuten.
Snijd de bagel / ciabattina doormidden en besmeer de onderkant met roomkaas.
Beleg het broodje vervolgens met 1 a 2 plakken gerookte zalm.
Pocheer ondertussen het eitje – zie uitleg met gebruik van boterhamzakje hieronder – en leg dit bovenop de gerookte zalm.
Snijd vlak voor het eten het gepocheerd eitje voorzichtig open, snijd in plakjes en verdeel over de bovenkant.
Breng op smaak met wat peper en zout. Smullen maar!

Ei pocheren

In het geval van een boterhamzakje doe je het zakje binnenstebuiten, vervolgens doe je je hand in het zakje en wrijf je het zakje aan de buitenkant in met olie of boter. Draai het zakje nu weer om, zo is het zakje van binnen vettig en blijft het ei niet plakken.
Leg het boterhamzakje nu met de opening naar boven in een kommetje. Pak het ei, breek het met behulp van een mes en laat voorzicht het ei in het boterhamzakje glijden zonder de dooier te breken.
Pak het zakje voorzichtig op en laat het ei naar een punt van het zakje glijden.
Bind of knoop het zakje vervolgens dicht, laat er wel een klein beetje lucht bij zodat hij ei kan uitzetten tijdens het garen. Verwarm water in een steelpannetje en breng dit dicht tegen de kook aan (tot het net niet borrelt). Laat het zakje in het water zakken en laat het ei in 7 minuten stollen.
Verwijder voorzichtig het zakje en het gepocheerd ei is klaar.

Ingredienten

    voor 2 personen

  • 2 bagels of ciabattini
  • 2 eieren
  • 2 el roomkaas
  • 100 gram gerookte zalm
  • peper en zout
  • evt. komkommer als extra garnering

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.