Inspiratie/ Recepten

Great Little Kitchen Kerstmenu 2016

Great Little Kitchen kerstmenu

De afgelopen week heb ik hier op mijn blog een aantal kerst recepten gedeeld. Samen vormen deze gerechten het Great Little Kitchen Kerstmenu 2016.

Mijn kerstmenu staat geheel in het teken van het thema Rood. Het leek me wel leuk om dit jaar te kiezen voor een thema en aan de hand hiervan bijpassende gerechten te kiezen. De kleur rood komt terug in alle gangen van het menu. Hierbij heb ik bij het voorgerecht misschien wel een beetje gesmokkeld, want zalm is roze. Maar roze en rood zit wel vrij dicht bij elkaar.

Met veel plezier heb ik alle gerechten in de afgelopen weken 1 voor 1 bereid en uitvoerig getest en geproefd. Het was zo eigenlijk al een feestje, zowel in de keuken als op tafel. Ik ben dan ook best trots op alle gerechten afzonderlijk en het menu in zijn geheel. Hopelijk haal je hieruit inspiratie voor het samenstellen van je eigen kerstmenu!

Amuse: Gevulde cherrytomaten

Ik begin het menu met een simpel en eenvoudig te maken hapje, namelijk gevulde cherrytomaten met roze garnalen (recept volgt nog). Een mini garnalencocktail geserveerd in een zoet tomaatje. Lekker in combinatie met een glaasje bubbels.

Er zijn een aantal manieren waarop je deze amuse kunt serveren. Als borrelhapje op een bord, waarbij je het eet nog voordat je aanschuift voor het kerstdiner. Je kunt de gevulde cherrytomaten ook al direct aan tafel serveren, bijvoorbeeld op een amuselepel.

Voorgerecht: Trio van zalm

Het voorgerecht is een ode aan het kerstmenu van vorig jaar. Toen serveerde ik een zalmcarpaccio. Dit keer is dat uitgebreid naar een trio van zalm. Bestaande uit een kleine versie van de zalmcarpaccio, zalmtartaar in een glaasje en een zalmrolletje. Dit gerecht is goed vooraf klaar te maken en maakt zeker indruk op je gasten.

Trio van zalm Voorgerecht

Hoofdgerecht: Eendenborstfilet met pastinaakcreme en cranberrysaus

Lang heb ik getwijfeld over het hoofdgerecht. Gezien het thema Rood moest het in mijn ogen wel rood vlees zijn. De keuze is uiteindelijk gevallen op gebakken eendenborstfilet. Ook in de cranberrysaus komt het rood nog een keer extra terug. Dat alles in combinatie met een heerlijk romige pastinaakcréme maakt dit een bijzonder geslaagd en feestelijk hoofdgerecht.

Eendenborstfilet met pastinaakcreme en cranberrysaus

Dessert: Panna Cotta met rood fruit

Het meest trots ben ik op het kerstdessert. Een heerlijke luchtige panna cotta met rood fruit in een glaasje. Soms lukt een gerecht gelijk in 1 keer goed en dat was bij deze panna cotta ook het geval. Ik houd er bovendien wel van om het diner zoet af te sluiten.

panna cotta met rood fruit

Alle recepten van het kerstmenu vind je door verder te klikken op de linkjes hierboven in de tekst vermeld per gerecht. Het grote pluspunt is dat je de meeste gerechten al vooraf kunt maken. Zo heb je op de avond zelf nauwelijks stress in de keuken en kun je zelf ook genieten.

Nog lastminute kerstcadeaus kopen voor een kookliefhebber? Bekijk dan snel deze Kook Cadeautips!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.