Ontbijt/ Recepten

Spelt pannenkoeken met kaas

spelt pannenkoeken met kaas

Het is weekend! Bij ons betekent dat meestal lekker lang uitslapen en daarna samen uitgebreid ontbijten. Met croissants, een eitje, sapje of pannenkoeken. Pannenkoeken zijn stiekem toch wel favoriet bij ons.

Voor het Bananenbrood met rozijnen en walnoten van de Foodblogswap van afgelopen maand kocht ik een zak met speltmeel. Speltmeel is naast het bakken van brood ook erg geschikt als basis voor pannenkoeken. Het is zelfs een gezonder alternatief voor tarwebloem. Dat betekent dus ook gezonde pannenkoeken.

Vandaag was een goed moment om eens te experimenteren met spelt pannenkoeken. Je maakt spelt pannenkoeken eigenlijk op dezelfde manier als gewone pannenkoeken. Het speltmeel vervangt de tarwebloem bij de ingrediënten. Afhankelijk van je voorkeur en eventuele allergieën kies je voor melk of water als basis voor in het beslag.

Heel simpel dus eigenlijk om het beslag voor spelt pannenkoeken te maken. De basis voor de pannenkoeken is bijna identiek

Met spelt pannenkoeken kun je net als gewone pannenkoeken volop variëren. Zelf ben ik gek op een pannenkoek met kaas. Ik bewaar dit meestal voor de laatste pannenkoek, anders smaken alle andere pannenkoeken ook naar kaas. Er blijft bij mij altijd wel een restje kaas achter in de pan. Het allerlekkerste vind ik de gesmolten kaas in combinatie met een beetje stroop.

Al eerder maakte ik havermoutpannenkoeken en bananen pannenkoeken. Het beslag van de speltpannenkoeken is van deze 3 varianten toch het fijnste bakken, de pannenkoeken worden precies goed qua dikte: niet te dik en ook niet te dun.

Voor mijn gevoel zijn de spelt pannenkoeken wel wat zwaarder. Ik zat dit keer na 2 pannenkoeken eigenlijk al vol. Normaal eet ik er toch wel 3 a 4. Het was in elk geval voor herhaling vatbaar!

Bereidingswijze

Zeef het speltmeel boven een kom.
Meng in de kom het speltmeel met de helft van de melk en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe.
Voeg de rest van de melk toe en mix het beslag.
Voor extra smaak heb ik een theelepel kaneel toegevoegd aan het beslag.
Verhit een klontje boter of een scheutje olijfolie in een koekenpan, schep een lepel vol beslag in de pan en bak de spelt pannenkoek even aan beide zijden tot ze goed gaar zijn.
Voor spelt pannenkoeken met kaas voeg ik direct na het vullen van de pan met het beslag de kaas toe. De kaas dek ik vervolgens af met een dun laagje beslag.
Deze pannenkoeken zijn ook lekker in combinatie met vers fruit, stroop, jam, honing of poedersuiker.

Ingrediënten

spelt pannenkoeken met kaas

    Voor 6-8 pannenkoeken

  • 250 gram speltmeel
  • 500 ml halfvolle melk of water
  • 2 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • olijfolie

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.