Events/ Uit eten

Bali Taste Wine Pairing Culinary Experience

Bali James collage Wine Pairing

Vorige week maandag was ik terug bij Bali James. Precies een jaar geleden bezocht ik hier mijn allereerste food event Tempetation – het lijkt alweer een eeuw geleden – dat geheel in het teken stond van tempe. Dit keer stond de avond in het teken van wijn en spijs combinaties.

Een opvallend thema wijn. In Indonesië zelf is het namelijk niet gebruikelijk om wijn te drinken bij het eten. Ze drinken meestal water of bier (Bintang) bij het diner. Wij Nederlanders houden daarentegen wel van een goed glas wijn bij onze maaltijd. De prachtige gerechten van chef Jimmy komen bovendien nog beter tot hun recht in combinatie met een mooi glas wijn. Wij mochten deze avond de nieuwe wijnkaart samengesteld door Vin Unique proeven. Uiteraard in combinatie met de kookkunsten van Jimmy en zijn team om zo te ontdekken welke wijnen er goed passen bij de authentieke Indonesische gerechten op de kaart van Bali James.

Bali James rijsttafel

Na een korte introductie werd de tafel langzaam volgezet met heerlijk geurende vlees- en visgerechten en rijst. Een authentieke Indonesische rijsttafel was de aftrap van de avond. Met o.a babi kecap, sate babi, tahu telor en nasi kuning. Gelijk een flinke uitdaging, want welke wijn serveer je bij een rijsttafel bestaande uit zowel pittige als zoete gerechten? Dan krijg je niet 1 maar 2 wijnen en zowel een witte als een rode wijn. Een Chardonnay Vineyard Selection Anakena vanuit de Leyda Valley in Chili en de rode wijn een Negroamaro Seicaselle Tagaro uit Puglia Italië. De elegante Negroamaro was mijn favoriete rode wijn van de avond. In combinatie met de pittige gerechten van de rijsttafel had de Chardonnay echter mijn voorkeur, dat verzacht het effect van de sambal iets in je mond.

Bali James Breda rijsttafel

Na de uitgebreide rijsttafel was het tijd voor het Jimbaran menu met verschillende visgerechten, o.a. octopus en
een hele gegrilde dorade met Jimbaran kruiden Ikan Bakar Jimbaran. Hierbij wordt dezelfde witte wijn geschonken als bij de rijsttafel, de Chileense Chardonnay. Bij de rijsttafel werd al duidelijk dat deze wijn uitstekend smaakt in combinatie met vis.

Jimbaran menu Bali James Breda

Iets eerder dan verwacht komt dan een van de signature dishes van chef Jimmy op tafel, babi guling, een authentiek geroosterd varkentje aan het spit. Munchies schreef onlangs een mooi artikel over dit bijzondere gerecht wat bij Bali James net als op Bali in de keuken aan het spit geroosterd wordt. Het malse en gekruide varkensvlees wordt geserveerd in combinatie met een Chardonnay Popova Kula uit Macedonië en de rode Negroamaro van de rijsttafel. Deze Macedonische Chardonnay heeft iets meer citrustonen dan de Chileense Chardonnay. Deze witte wijn zou ik ook zo op het terras kunnen drinken tijdens een mooie zomeravond.

Na de babi guling volgde nog een specialiteit, namelijk gegrilde lamsrack Igar bakar penyet en kecap.Geserveerd met een Syrah Paladin uit Italië. Bij velen aan tafel valt deze rode wijn het best in de smaak. Mijn voorkeur blijft toch bij de wat minder krachtige Negroamaro.

Bali James Wine Pairing

Deze avond is het bewijs geleverd dat een goed glas wijn ook prima past bij traditionele Indonesische gerechten op de kaart. Het is Vin Unique en Bali James gelukt om bijpassende wijnen te selecteren die in elk geval bij de genodigden aan tafel goed in de smaak vielen. Niet alleen de wijnen, maar ook de rijsttafel en babi guling smaken naar meer. Ik zal dit keer niet nog een jaar wachten voor ik opnieuw hier een avond kom eten. Sowieso kan ik het iedereen aanraden om eens te gaan eten bij Bali James. Dichter bij de smaken van Indonesië kom je niet buiten Indonesië zelf.

The culinary experience continues…

Ik heb tijdens deze avond bij Bali James alvast een bijzonder voorproefje kunnen krijgen van de Indonesische keuken. Een goed moment om een aantal grootse plannen bekend te maken. Great Little Kitchen gaat namelijk maarliefst 3 maanden op culinair avontuur in Azië!!

Great Little Kitchen Travels

Ik ga op ontdekkingstocht om alle geheimen te ontdekken van zowel de moderne als traditionele keukens van Singapore, Maleisië en Indonesië. Ik ben na een eerdere reis door Thailand enorm fan van Aziatisch streetfood, dus ik kan niet wachten om te gaan eten in de hawker centers en bij de food carts met plastic stoelen langs de weg. Het aftellen is inmiddels begonnen, 3 augustus stap ik al in het vliegtuig naar Singapore. Uiteraard kunnen jullie gaan meegenieten van al mijn food belevenissen en avonturen. To be continued..

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.