Events/ Uit eten

Tempetation – fotoverslag tempe event

tempetation

Inmiddels alweer 2 weken geleden was ik uitgenodigd voor het event Temp(e)tation dat plaatsvond in restaurant Bali James hier in Breda. Het was een bijzondere middag die geheel in het teken stond van tempe.

3 chefkoks Jimmy Lo Hamza, Yudi Yahya en Ari Munandar bereidden elk 2 prachtige gerechten met tempe om ons zo kennis te laten maken met de veelzijdige mogelijkheden van dit in Indonesië uitermate populaire ingrediënt.

Voor iedereen die, net zoals ik voor dit event, ook niet weten wat tempe is. Het is een soort koek van soja, afkomstig uit Java. Tempe komt tot stand na een vrij intensief proces van weken, koken en fermentatie van sojabonen. Uiteindelijk krijg je dan als eindproduct een witte vaste koek, zoals hieronder afgebeeld.

tempe

Tempe heeft van zichzelf een vrij neutrale, licht nootachtige smaak. Hierdoor is het uitstekend te combineren met andere smaken en toepasbaar in verschillende gerechten, zoals bijvoorbeeld soep, salade of in een rijstgerecht. Tempe staat in het Westen eigenlijk vooral bekend als vleesvervanger.

De chefkoks lieten tijdens deze middag zien dat tempe niet alleen een product is voor vegetariërs en veganisten, maar dat het juist ook goed te combineren valt met vlees en vis. Bovendien schijnt het ook nog eens een bron van vitamines en mineralen te zijn.

Na een openingswoord en introductiefilmpje over het productieproces trapt de eigenaar en chefkok van restaurant Bali James Jimmy Lo Hamza de proeverij van verschillende tempe gerechten af. Hij presenteert ons als eerste 2 traditionele Indonesische gerechten.

Te beginnen met een Botok Tempe, een pakketje bananenbladeren met daarin een soort pastei van tempe, kip, kemangi, gerapste kokos en diverse andere Indonesische kruiden. Het was gelijk een explosie van smaken. Wellicht voor mij persoonlijk iets te gewaagd als startgerecht, dit vooral vanwege de smaakexplosie. Op dit moment kon ik de smaak van tempe in elk geval nog niet herkennen tussen alle andere voor mij ook onbekende smaken.

botok tempe

Van het tweede gerecht van Jimmy Lo Hamza was ik zeer zeker wel fan: Perkedel tempe. Een gehaktballetje van tempe, gehakt en aardappel geserveerd met rijst en lodeh saus.

perkedel tempe. Hiermee werd direct ook het bewijs geleverd dat deze wonderlijke sojakoek ook prima te combineren is met vlees, gehakt in dit geval.

Hierna was het podium voor chef Yudi Yahya, chefkok van Rock Salt Chilli Peppers in Brussel. Hij staat bekend om zijn fusion gerechten en liet dat ook duidelijk zien in zijn bereidingen. Ik was gelijk al fan van de prachtige presentatie op het bord. Le tempe de Mer is een combinatie van een soort sushi van gebakken tempe in zeewier geserveerd met coquilles een mousseline van erwten, groene asperge en waterkers. Zonder twijfel was dit mijn favoriete gerecht van deze middag.

Le tempe de mer

Ook het tweede gerecht van Yudi viel bij mij goed in de smaak. Opnieuw combineert hij tempe met zeevruchten: Sailing tempe on a Prawn. Een trio van puree: pompoen, tempe en aardappel puree, met daarop gebakken garnalen, kokos vinaigrette en yuzu. Vooral de tempepuree vond ik erg verrassend van smaak.

sailing tempe on a prawn

Chefkok Ari Munandar uit Praag mag het proefspektakel deze middag afsluiten. Hij kookte in zijn leven o.a. voor de Dalai Lama, wiens favoriete gerecht to grote verbazing van velen spaghetti bolognese blijkt te zijn. Het eerste gerecht van Ari is Ravioli Tempe Mangiami, gesmoorde tempe en rundvlees in ravioli met bok choi, truffel olie en waterkers. Heel bijzonder dat tempe ook verwerkt kan worden in ravioli.

ravioli mangiami
Als afsluiter eindigden we met het gerecht Sparkling Seaworld, een gebakken kabeljauw met opnieuw tempe puree, mosselsaus en knapperige stukjes. Zeer verfijnd van smaak en een mooi slotgerecht van deze middag. Ari toont met zijn gerechten dat dit Indonesische ingrediënt ook uitstekend past in de Italiaanse of Franse keuken.

Kabeljauw Sparkling Seaworld

Ik was erg onder de indruk van de verschillende gerechten en uiteenlopende smaken. De diverse mogelijkheden van tempe zijn prachtig gepresenteerd door de drie chefkoks. Zelf ben ik nu ook geïnspireerd geraakt om in mijn eigen great little kitchen eens te gaan experimenten. Het resultaat zien jullie uiteraard binnenkort hier op mijn blog!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.