Hotspots/ Uit eten

Hotspot: Instock restaurant

instock review

Vandaag precies een week geleden, op 2e Pinksterdag, sloot ik een gezellige dag Amsterdam af in deze bijzondere hotspot: restaurant Instock. Bij Instock hebben ze een duidelijke missie, zo weinig mogelijk voedselverspilling.

Instock-koken” (werkw): het bereiden van een maaltijd door creatief te zijn met dat wat men op voorraad heeft.

Elke dag gaat de rescue foodcar van Instock langs meerdere supermarkten in Amsterdam om daar het voedsel op te halen, wat anders in de container zou verdwijnen. Met alle verzamelde ingrediënten stelt de chefkok elke dag een nieuw “verse oogst” menu samen. Je weet dus van tevoren niet wat je voorgeschoteld krijgt, het menu wisselt elke dag en is afhankelijk van de rescue oogst. 90% van de ingrediënten op het bord zijn die ochtend verzameld, de overige 10% is al in voorraad, bijvoorbeeld olijfolie of melk.

instock restaurant

instock restaurant amsterdam interieur

Toen ik mijn vriend vertelde over het concept was hij even bang dat hij de meest vreemde combinaties op zijn bord zou krijgen. Ik had al diverse foto’s van het eten voorbij zien komen op Twitter en wist dat hij zich hier absoluut geen zorgen over hoefde te maken. Nog steeds zijn we allebei aangenaam verrast door het creatieve menu van de chef op deze dag.

Het voorgerecht is een tomaat paprika soep met gefermenteerde ajuna, prei hooi en een coulis van brandnetel en salie. Een geslaagde combinatie, zelf vond ik de prei hooi erg lekker als knapperige bite in de soup. Een leuk detail, de soep werd geserveerd vanuit een grote pan in een boodschappenkarretje. Een mooie verwijzing naar de redding van de ingredienten uit de supermarkt.

paprika tomaatsoep instock amsterdam

Na dit prachtige voorgerecht wachten we vol spanning op het hoofdgerecht: gerookte aardappel met bloemkool en wortelcrème, bieten jus, Provençaals varken a la plancha en piccalilly mayonaise. Opnieuw een hele mond vol en op de menukaart zijn ze zelfs de broccoli nog vergeten te melden, die ligt toch echt ook op het bord! Het is een mooie kleurrijke compositie. Erg smaakvol, normaal eet ik eigenlijk bijna nooit varkensvlees, maar dit stukje filet kon ik wel waarderen.

hoofdgerecht instock amsterdam

Mijn vriend had nog wat trek na het hoofdgerecht en we bestelden daarom nog een bakje homemade frieten erbij. Ook de krokante frietjes vielen goed in de smaak. Wel goed ook dat de porties niet te veel zijn. Het zou toch zonde zijn als het eten hier alsnog in de prullenbak verdwijnt vanwege te grote hoeveelheden.

Al snel na de frietjes volgde het zoete dessert. Een citrus shortbread met mango confiture, pavlova, kokos cream, granaatappel en aardbei kombucha granita. Een mooie afsluiter van dit oogstmenu.

dessert instock restaurant

Mocht je in Amsterdam zijn en je ook willen inzetten tegen de food waste of gewoon verrassend uit eten willen gaan dan kan ik Instock zeker aanraden! Binnenkort opent er ook een vestiging in Den Haag, dus wie weet volgen er op termijn nog meer restaurants. Ik zou dat alleen maar kunnen toejuichen!

Instock restaurant, Czaar Peterstraat 21, 1018 NW Amsterdam – zo t/m wo van 9.00 tot 23.00 en do t/m za van 9.00 tot 24.00 – www.instock.nl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.