Recepten/ Vegetarisch

Zoete aardappel frietjes uit de oven

Zoete aardappel frietjes uit de oven

Net als ik ook fan van zoete aardappel frietjes?
Je maakt ze heel eenvoudig zelf in de oven.
Eindelijk is het me gelukt om redelijk knapperige zoete aardappel frietjes te maken!

We hebben geen frituurpan of airfryer, dus ik ben voor frietjes aangewezen op de oven.
Ik heb al meerdere pogingen gedaan om zelf lekkere zoete aardappel frietjes te maken.
Maar echt knapperig werden ze niet, ze bleven vaak vrij slap.
Slappe friet vind ik toch minder lekker!

Gelukkig blijkt het wel mogelijk om ze knapperig te bakken in de oven.
Ik deel dan ook graag mijn tips met jullie.
Je moet de zoete aardappels goed schoon borstelen voordat je ze gaat snijden.
De schil laat je namelijk zitten, dit is erg belangrijk voor een krokant jasje.
Ik gebruik hiervoor een champignonborstel.
Was de aardappels niet, want je krijgt ze vaak daarna niet goed droog en dat zorgt voor slappere frieten.

Dunnere zoete aardappel frieten worden knapperiger, dus snijd ze vooral mooi dun.
Gebruik zonnebloemolie in plaats van olijfolie.
Zonnebloemolie mag heter worden en de zoete aardappel frietjes worden op een hogere temperatuur gebakken (minimaal 220 graden) dan normale friet.
Hussel de frieten in een kom door een paar eetlepels zonnebloemolie voordat je ze op een bakplaat legt.

Je kunt alleen een beetje zout gebruiken om de frietjes op smaak te brengen.
Ik vind het echter lekkerder om wat meer kruiden te gebruiken.
Mijn favoriete combinatie is zoals in dit recept.
Met een mix van komijn, gerookte paprikapoeder en zout.
Met ras el hanout is ook erg lekker trouwens!

Zo knapperig als gewone frieten worden ze helaas niet.
Maar op deze manier komt de krokantheid er wel bij in de buurt.
Ik serveerde de frietjes met een snelle zelfgemaakte yoghurtsaus.
Gemaakt met yoghurt, een beetje mayonaise, een geperst teentje knoflook en een klein scheutje citroensap.
Erg lekker als snack tussendoor, in combinatie met deze Mexicaanse slawraps of voor bij een bbq!

Zoete aardappel frietjes

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Serves: 2
Prep Time: 10 Cooking Time: 30

Een recept & tips voor knapperige zoete aardappel frietjes uit de oven.

Ingredients

  • 2 zoete aardappelen
  • 2-3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • zout

Instructions

1

Verwarm de oven voor op minimaal 220 graden, het liefst 230 graden indien mogelijk. Ik heb zelf een hetelucht oven met 230 graden als maximum temperatuur.

2

Borstel de zoete aardappels schoon met een borstel.

3

Snijd de zoete aardappels in plakken en vervolgens in dunne repen (max. 0,5 cm breed).

4

Doe de frietjes in een kom en voeg en mix met de kruiden en zonnebloemolie.

5

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de zoete aardappel frietjes hier over.

6

Bak de frietjes nu in ongeveer 30-40 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Draai de frietjes meerdere keren tussendoor, zodat ze aan alle kanten knapperig worden.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.