Tours

Een kijkje in de keuken van.. Gereon (gereonskeukenthuis.nl)

Vandaag nemen we een kijkje in de keuken van Bourgondiër Gereon de Leeuw. Hij woont in een flatje in de grote stad Amsterdam, waar hij dag en nacht in zijn rood gestreepte keukenschort achter het fornuis staat om de buikjes van zijn familie later op de dag weer te kunnen vullen.

Als Gereon niet in de keuken te vinden is, dan zit hij achter zijn laptop en typt hij gerechten en verhalen voor zijn blog www.gereonskeukenthuis.nl. Aan de hand van een aantal snapshots krijgen we een impressie van de jaren 90 keuken van Gereon.

Great Little Kitchen Tour: Een kijkje in de keuken van..

Naam: Gereon de Leeuw
Woonplaats: Amsterdam
Keuken (m2): 7 m2

Omschrijf je keuken

Gewoon standaard keuken blokje van Bruijnzeel uit de Jaren negentig. Gasplaat, vriezer ijskast en ratjetoe van stijlen. Ik heb een keuken om in te koken, eigenlijk niet voor de styling. Alles is zo’n beetje bij elkaar verzameld door de jaren heen.

kijkje in de keuken van Gereon de Leeuw

keuken van Gereon de Leeuw

Keuken van Gereon de Leeuw

Deel je de keuken met iemand? Zoja, met wie?

Met mijn man, maar in het keukentje ben vooral ik veel te vinden net zoals in mijn voorraadkast met potten en ons wijnkeldertje beneden.

Wat staat er op dit moment allemaal op je aanrecht?

Een zwart koffiezetapparaat en een houten afdruiprek, niets bijzonders. Ik houd mijn aanrecht altijd zo leeg mogelijk.

Wat is je favoriete item in de keuken?

Ik heb geen favoriet item. Als ik er dan toch een moet noemen is het mijn knalrode stoofpan, waarin ik van alles klaarmaak. Daubes, boeuf bouguignon en allerlei sauzen. Een huishouden kan niet zonder. Net zoals je niet kunt zonder een goede koperen steelpan voor de roux en bechamel.

Hoe vaak sta je gemiddeld per week in de keuken om te koken?

Elke dag van de week. Is het niet voor onze lunch, dan wel om potten in te naken, recepten uit te testen, het avondmaal te maken of een terrine in mijn mini oventje. De keuken is voor mij een plek van ontspanning. Zaterdag heb ik in Zandvoort langer dan een uur Noordzeegarnalen staan pellen. Heerlijk rustmoment.

Garnalen pellen

Wat is het laatste gerecht dat je hebt bereid?

Het laatste gerecht dat ik bereidde was zondag een gebakken schol uit Ijmuiden. Deze bakte ik niet in mijn Amsterdamse keuken, maar in mijn keuken @Gereons SeaSpot in Zandvoort.

Schol met citroen

Wat mag er niet ontbreken in jouw voorraadkast?

Kruiden, een goede pot mayonnaise, een blik confit de canard, ganzenvet, fonds, stevige homemade pastasauzen in pot, diverse soorten pasta, bloem, potten met kekers, Dijon mosterd en natuurlijk wijn. Rood, wit of rosé.

voorraadkast keuken Gereon de Leeuw

Je grootste keukenblunder (of andere leuke keuken anecdote)

Keukenblunders hebben bij mij altijd een pakjes en zakjes connotatie. Bijvoorbeeld aardappelpuree uit een zakje weet ik te verpesten met klonten. Maak ik het vers niet. Hetzelfde heb ik met die pakken wereldgerechten. Levert nooit het gewenste resultaat op. Kan ik beter aan de slag met verse en eerlijke waar.

Wat staat er bovenaan jouw wensenlijst voor in de keuken?

Een geheel nieuwe keuken, maar deze voldoet voor mij al meer dan 25 jaar prima. Zo is mijn magnetron antiek te noemen. Uit 1986 toen ik nog student was. Mijn keuken is altijd multi inzetbaar, als warm buffet tijdens een wijnproeverij, als bar tijdens feestjes of als plek waar catering werd voorbereid.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Zo min mogelijk kastjes, mooie rechte planken, strakke apparatuur en veel werkblad. Een keuken moet makkelijk voor een ander doel te gebruiken zijn.

Ben je trots op je keuken en wil je ook graag met jouw keuken verschijnen in de Great Little Kitchen Tour? Stuur dan een mailtje naar info@greatlittlekitchen.nl en meld je aan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.