Tours

Een kijkje in de keuken van.. Sonja (onaponakookt)

Vandaag nemen we tijdens de Great Little Kitchen Tour een kijkje in de keuken van Sonja Vanderhaegen. We maken hierbij een klein uitstapje over de grens naar het Groot hertogdom Luxemburg.Hier woont Sonja van de blog onaponakookt.wordpress.com

Great Little Kitchen Tour: een kijkje in de keuken van:

Naam:Sonja Vanderhaegen (onapona)
Woonplaats: Schengen, Groothertogdom Luxemburg
Keuken (m2): 18 m2

Omschrijf je keuken

Een vrij ouderwetse klassieke keuken, met een betegeld aanrecht en bruine houten kastjes. Aangezien het een huurhuis is, kan ik er niet veel aanpassingen in aanbrengen jammer genoeg. Uitgerust met een (oude en scheef geplaatste) oven, een nog oudere koelkast en een afwasmachine.

Op de vloer liggen natuurtegels, wat niet echt ideaal is in een keuken, want elke druppel zuur dat er op valt (denk azijn, citroensap…) laat lelijke vlekken na. ‘s Morgens hebben we vrij veel licht in de keuken, maar overdag is het er vrij donker, zodat het licht bijna altijd aan is.

Kijkje in de keuken van Sonja Vanderhaegen

De keuken van Onaponakookt

Deel je de keuken met iemand? Zoja, met wie?

Ik deel de keuken met mijn man en kinderen. De jongens maken op zaterdagochtend altijd het ontbijt klaar: spek en eitjes bakken, vers fruitsap persen.

Als er spaghettisaus gekookt wordt, is het mijn man die deze altijd maakt. Voor de rest is het voornamelijk mijn domein.

Wat staat er op dit moment allemaal op je aanrecht?

Een microgolf die zo goed als nooit gebruikt wordt, een rekje met verschillende soorten olie en azijn van Oil & Vinegar, een vacuüm getrokken fles wijn (voor in sauzen te gebruiken), een fles olijfolie, een vijzel, een pot met messen en ander keukengerei, een waterkoker, een kistje met ajuinen, sjalotten, knoflook en gember, snijplankjes en keukenrol. En een grote mand met tijdschriften en meestal ook één of meerdere kookboeken waar ik op dat moment in aan het lezen ben.

Wat is je favoriete item in de keuken?

Goh, dat is een moeilijke vraag.
Ik denk dit sierrekje met Limoges potten aan de muur. Eigenlijk heeft het niets met koken te maken, maar meer met nostalgie. Het hoorde vroeger toe aan mijn grootmoeder, en ik heb het gekregen na haar overlijden. Het was een donkerbruin rekje, maar met wat schuur- en verfwerk heb ik het kunnen aanpassen aan mijn interieur.

Het is een herinnering aan de gezellige keuken van mijn grootmoeder, waar ik menige uurtjes heb doorgebracht. De potten zijn puur ter decoratie, want ze zijn te fragiel voor dagelijks gebruik.

Keuken SonVanderhaegen

Hoe vaak sta je gemiddeld per week in de keuken om te koken?

Ik kook bijna elke dag, tenzij er een speciale gelegenheid is en we gaan uit eten. Hoe lang per dag? Dat varieert. Sommige dagen kan het avondeten in een half uurtje op tafel staan, terwijl ik op andere dagen soms de halve dag in de keuken doorbreng.

Ik bak er brood, maak er yoghurt, confituren en chutneys, er worden koekjes, taarten en wafels gebakken…. Je kan dus wel stellen dat ik aardig wat tijd in de keuken doorbreng.

Wat is het laatste gerecht dat je hebt bereid?

Uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver de sag-aloo korma met snijbiet en zoete aardappelen. Gemaakt met zelfgemaakte korma currypasta. Erg lekker, al had ik het wat pittiger verwacht.

Korma Onaponakookt

Wat mag er niet ontbreken in jouw voorraadkast?

Smaakmakers zoals uien, knoflook en gember. Verschillende soorten olie en azijn en een heel assortiment zaden, pitten en noten.

Je grootste keukenblunder (of andere leuke keuken anecdote)

Ik zou het zo onmiddelijk niet weten. Echt grote blunders heb ik denk ik nooit gemaakt. Wel al eens suiker vergeten in de pudding, dingen laten aanbranden, …. ah ja, nu weet ik het, ik heb het ooit gepresteerd om aardappels op te zetten zonder dat er water in de ketel zat. Ik kan je zeggen dat ik de ketel nooit meer heb proper gekregen, om over de geur in de keuken nog maar te zwijgen.

Wat staat er bovenaan jouw wensenlijst voor in de keuken?

Ik zou dolgraag een AGA fornuis hebben, maar ja, in een huurhuis zet je zo iets niet. Maar het is een zalig fornuis om op te koken.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Strak en modern, met veel kastruimte. Liefst inbouwkasten van onder tot boven, want die zijn praktisch in het onderhoud en bieden veel opbergruimte. Een stoomoven, een AGA fornuis dus, alle toestellen ingebouwd…en veel ruimte! Heel veel ruimte.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.