Tours

Een kijkje in de keuken van.. Tessa (patesserie.com)

Keuken van Tessa Patesserie.com

Net als ikzelf gaat nu ook Great Little Kitchen Tours over de grens, namelijk helemaal naar Ecuador. Erg leuk dat we een kijkje krijgen in de keuken van Tessa Couperus, van de blog patesserie.com.

Op haar blog deelt Tessa recepten van vornamelijke zoete baksels, maar ook hartige baksels, drinken en leuke kook/bakboeken komen aan bod. Door haar reizen over de gehele wereld en emigratie naar Ecuador vind je ook veel internationaal geïnspireerde recepten en verhalen.

Great Little Kitchen Tour – Een kijkje in de keuken van..

Naam: Tessa Couperus​
Woonplaats: Puerto López, Ecuador
Keuken (m2): 8m2

Omschrijf je keuken

Deze keuken is typische Ecuadoriaans. Geen kastjes, betegeld aanrecht en veel beton. De meeste Ecuadoriaanse keukens zijn open keukens met een soort bar als afscheiding. Het fornuis is behoorlijk modern voor deze begrippen. Hij is op gas en dus staat er ook een grote gasfles in de keuken.

Goede koelkasten zijn behoorlijk prijzig en tot voor kort gebruikte men die hier niet. Gelukkig heb ik er wel een! Voor de rest is het opslaan van boodschappen lastig. Alles moet goed afgesloten zijn of in afsluitbare bakken opgeruimd worden, aangezien je met de warmte hier (gemiddeld 27C) anders snel ongedierte aantrekt.

Kijkje in de keuken van Tess

Keuken van Tessa

Deel je de keuken met iemand? Zoja, met wie?

Ik deel mijn keuken met Alie. We zijn samen al sinds 2008 op reis en zijn nu bezig een eigen bedrijf hier in Ecuador op te zetten. Veel mensen denken soms wel dat we een stelletje zijn, omdat we zoveel samen zijn, maar dat zijn we niet. De band tussen ons zou je als een hele hechte zussen-band kunnen zien.

Wat staat er op dit moment allemaal op je aanrecht?

Ik probeer mijn aanrecht zoveel mogelijk leeg te houden, maar omdat er weinig bergruimte is, is dat lastig. Er staat altijd een afdruiprek met afwas. Iets gebruikt? Dan direct afwassen en daar neerzetten. Typisch Ecuadoriaans en noodzakelijk in een warm land. Theedoeken kennen ze hier trouwens niet. Daarnaast natuurlijk een koffiezet-apparaat, een blender, een magnetron (gebruik ik meer als kastje) en kruiden.

Aanrecht keuken van Tessa

Wat is je favoriete item in de keuken?

Het fornuis! Ik moest flink wennen aan een gasoven, maar inmiddels zijn we vrienden. Het bakken is iets waar ik niet zonder kan. Bovendien gebruiken we ‘m nu voor het maken van taarten voor de verkoop, een opstap naar een zaak op eigen locatie.

Hoe vaak sta je gemiddeld per week in de keuken om te koken?

Elke dag! Eten maken is iets wat veel werk is hier, alles is vers! Mijn groente en fruit haal ik van de versmarkt en dat is bijna allemaal onbespoten. Prachtig natuurlijk, maar ook in de koelkast is het dan toch nog snel bedorven, dus het is elke dag boodschappen doen. Ik ben dagelijks dan ook minstens een uur daarmee kwijt. Groente op de versmarkt, kaas en eieren bij een klein lokaal adresje, vis vanaf het strand etc. Ook komen er vaak venters langs met fruit, groene bananen en yuca, brood of superverse garnalen. Het heeft veel tijd nodig, maar het is zo leuk om elke handelaar persoonlijk te kennen en per dag/seizoen te zien wat er te krijgen is. Het koken gaat gelukkig wel redelijk vlot. Elke dag ben ik dus minstens anderhalf uur bezig met het avond eten. Ontbijt en lunch houden we eenvoudig. Soms eten we in het dorp een lokaal tweegangen lunchmenu voor USD 3

Wat is het laatste gerecht dat je hebt bereid?

Momenteel maak ik de ene na de andere < a href="http://www.patesserie.com/nl/taart/passievruchten-taart/" target="_blank">Maracuja-taart. Hij is erg populair hier en terecht want ik vind hem zelf ook nog steeds heerlijk!

Taart Tessa Couperus

Wat mag er niet ontbreken in jouw voorraadkast?

Water! Drinkwater is hier niet iets wat vanzelfsprekend uit de kraan komt. We bestellen dat in grote blauwe flessen en ik moet er altijd op letten of er nog genoeg is. Soms komt de ‘waterman’ niet, dus ik hou altijd wat achter de hand. We kunnen niet zonder.

waterflessen Tessa Couperus

Je grootste keukenblunder (of andere leuke keuken anekdote)

De oven staat hier als bakker natuurlijk vaak aan. Zo maak ik ook regelmatig ons eigen brood. Op een gegeven moment snapte ik niet waarom ik nog steeds geen lekkere broodgeur in huis had.

Wat bleek… de gasfles was leeg en dus was de oven uit gegaan en lag er een ingezakt stuk deeg in de oven! Sindsdien let ik er beter op, maar het kan nog steeds gebeuren, aangezien er geen meter op de gasflessen zit. Erg onhandig!

Wat staat er bovenaan jouw wensenlijst voor in de keuken?

Een grote koelkast en vriezer alleen voor mijn baksels. Daarnaast mis ik mijn keukenmachines. En… keukenkastjes met deurtjes om alles stof en zandvrij te kunnen houden, dat zou echt heel fijn zijn! Scheelt een hoop gepoets.

Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?

Mijn ideale keuken is licht, basic en van natuurlijke materialen. Volledig gericht op het bakken. Goede oven, voldoende koel- en vries capaciteit en natuurstenen aanrechtblad. Airco zou een handige luxe zijn.

Aangezien we het meeste buiten leven zou mijn droomkeuken voor het koken zich buiten bevinden, eenvoudig maar met een steenoven en barbecue. Wie weet ooit!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    abdullah
    19 september 2016 at 11:49

    grappig dat ook jij dat gasfles verhaal meegemaakt hebt 😉

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.