Inspiratie

3x koken met wild

We zitten momenteel midden in het wildseizoen. Mijn schoonvader jaagt en ik heb bij mijn schoonouders kennis gemaakt met de wilde keuken. Traditiegetrouw eten we hier met kerst bijvoorbeeld hazenpeper. Ook in restaurants kies ik nu regelmatig voor de wildgerechten op de kaart. Zelf heb ik alleen nog nooit een wild recept klaar gemaakt. Een leuke volgende uitdaging: koken met wild. Dit is dan ook de reden dat ik vandaag 3 wild kookboeken uitlicht boordevol tips en wild recepten.

Werken met wild

Werken met Wild Kookboek

Werken met Wild is een echte musthave voor alle liefhebbers van wild. In het voorwoord schrijft Peter Klosse over wild:”Het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees”. Daarin ben ik het volledig met hem eens. Biologischer vlees dan geschoten wild kan niet. Het boek toont respect voor de natuur en het dier, dat vervolgens zorgvuldig en vol aandacht wordt bereid.

Het boek bestaat uit meerdere delen en begint met achtergrondinformatie over de verschillende soorten wild in Nederland, wanneer er op welke soort gejaagd mag worden en hoe je het vlees moet bewaren nadat het wild geschoten is. Er is ook een gedeelte gewijd aan wildplukken, er is uiteraard nog meer wild eten te vinden in de natuur naast dieren.

Je leert in Werken met Wild stap voor stap alle belangrijke technieken om wild uit te benen en panklaar te maken. Met duidelijke uitleg en illustraties lijkt het vrij eenvoudig. Ik zie mezelf dit alleen nog niet zo snel doen. Maar eens moet de eerste keer zijn!

Vervolgens gaat het boek over naar de basistechnieken voor o.a. het pekelen, roken, het maken van een wildfond of patรฉ. Om tot slot uit te komen bij prachtige recepten voor zowel het hoofdgerecht als bijgerechten. Van hertenbout met stoofpeer tot Veluwse reerug met kersen. Verrassende wild recepten die moeilijk te bereiden lijken, maar voor de goede amateurchef zeker goed haalbaar zijn. Ik kan in elk geval niet wachten om een aantal van de recepten uit te proberen!

Werken met Wild is o.a. verkrijgbaar via Bol.com – โ‚ฌ34,99

De wilde keuken

De Wilde Keuken van Stephane Reynaud kookboek

De Franse chef en auteur Stephane Reynaud is de zoon van een slager en heeft een grote passie voor vlees. Zijn nieuwste kookboek De Wilde Keuken is een kookbijbel voor echte jagers. Reynaud laat zien op welke manier hij zelf jaagt op onder andere wildzwijn, gevogelte, hert en konijn en hoe hij deze buit vervolgens bereidt.

Hij deelt zijn favoriete wild recepten. Waaronder bijvoorbeeld dit recept voor wildzwijn met chorizo en selderijpuree. Maar ook klassieke recepten zoals gebraden hert en terrine van everzwijn. Zijn wild gerechten zijn puur, eerlijk en ongecompliceerd.

Het boek bevat prachtige foto’s en grappige illustraties en inspireert om elke dag pure gerechten uit de natuur op tafel te zetten.

De wilde keuken van Stephane Reynaud is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com – โ‚ฌ34,95

Wild & gevogelte

Wild en Gevogelte Claartje Lindhout Kookboek

Claartje Lindhout is een jonge kok en ze wil met haar kookboek Wild & Gevogelte laten zien dat wild recepten helemaal niet oudbollig zijn. Klassieke recepten zijn vertaald naar het nu. Het boek bevat in totaal 30 recepten, waaronder rilettes van wild konijn, terrine van wilde eend met pruimen en een mesclunsalade met wilde eendenborstfilets. Ook de klassieker confit de canard mag natuurlijk niet ontbreken in dit boek. Hoewel het kookboek niet zo uitgebreid is als de andere 2 kookboeken in dit rijtje is het zeker een leuk en betaalbaar kookboek om cadeau te geven.

Wild & Gevogelte is o.a. verkrijgbaar via Bol.com – โ‚ฌ11,00

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.