Inspiratie

Maleisisch leren koken met Nazlina

Koken met Nazlina

Na al veel gerechten te hebben uitgeprobeerd vond ik dat het wel tijd werd om zelf aan de slag te gaan in de keuken.
In Penang boekte ik een markttour en kookcursus bij Nazlina’s Spice Station. Hoog tijd om zelf ook Maleisisch te leren koken.

Tijdens het reizen, zeker in Azië, ga je voornamelijk uit eten. Het is hier zo goedkoop, vaak zelfs goedkoper dan zelf koken in een hostel. Ik kook dan dus bijna nooit. Ik was dan ook erg blij dat ik tijdens deze kookcursus zelf even de handen uit de mouwen mocht steken. We werden door Nazlina goed aan het werk gezet!

Vroege ochtend Tour over de markt

De ochtend begon al vroeg. We moesten om half 8 verzamelen, zodat we eerst de markt op konden en alle actie hier konden zien. Daarvoor moet je nou eenmaal vroeg zijn.

We begonnen bij de markt tegenover de kookschool. Dit is een relatief rustige markt, want het is nu een wholesale markt. Alleen restaurants en hawker stall eigenaren komen hier om hun producten te kopen. De markt is niet open voor particulieren. Vroeger was dit wel het geval.

Wat erg handig is, je kunt hier al kant en klare kruidenmixen en sauzen kopen. Jammer dat ik dat niet mee kan nemen naar huis.
Ik ben dol op markten in Azië. Ik kan wel foto’s blijven maken van alle prachtige groenten en de levendigheid.
Kruidenmixen markt tour

Op de vismarkt moet ik wel even m’n neus dicht knijpen vanwege de geuren. Ik kijk ook even weg wanneer er een nog levende vis voor m’n neus wordt geslacht. Even later ben ik ook nog toeschouwer bij het slachten van een kip. Dat hoort er hier ook gewoon bij.

We bezoeken 2 verschillende markten. De tweede markt is een stuk drukker. Dit is wel een markt voor locals. Met zowel een indoor gedeelte als kraampjes buiten. Tussen de markten door krijgen we nog een lekker ontbijt. Noodles soup!

Noodles soup

We mogen onderweg allerlei lekkere dingen proeven, verschillende soorten fruit en een aantal snacks. We zien hoe de verse kokosmelk gemaakt wordt onder een pers. Erg verrassend dat er zoveel vocht zit in kokosnoot!

Kokosmelk markt

Het meest ben ik onder de indruk van het mannetje dat de deegvellen maakt voor de bekende Popiah. Een ambacht wat langzaam dreigt uit te sterven. We proeven hier een variant gevuld met pinda’s. Een perfecte zoete snack!

Markt Popiah penang

Maleisisch koken met Nazlina

Na 1,5 uur ronddwalen over de markt is het tijd voor actie in de keuken. We gaan een aantal verschillende gerechten maken.Het menu is een verrassing. Vandaag is het nasi lemak, char Kway Teow en Buah Melaka (onde onde). Een topmenu met in elk geval 2 van mijn favoriete gerechten en een dessert is ook altijd goed.

De rijst voor de nasi lemak gaat als eerste op het vuur. Inclusief alle kruiden. Daarna mogen we hakken en snijden! Ik leer dat de voorbereiding de meeste tijd kost in de Maleisische keuken. Veel snijden en daarna moeten de boemboe’s gemaakt worden door te pureren in een blender of het wordt fijngemalen met een vijzel. Daar krijg je spierballen van.

Ik mag de sambal maken voor bij de nasi lemak. Bestaande uit veel ui, knoflook en uiteraard rode pepers. Je moet goed blijven roeren en het moet best een tijdje opstaan. Je ziet dan dat de sambal gaat borrelen en langzaam dikker wordt. De sambal moet echt even werken om te gaan geuren en de perfecte smaak te bereiken.

Daarna is het tijd voor de CHar Kway Teow. Alle ingrediënten hebben we al gesneden en liggen klaar op een bordje. Het is een simpel en vooral snel wok gerecht. Je moet vooral heel snel alles omscheppen. Ik hoor Nazinala alleen maar zeggen:”Stirr,Stirr,Stirr” en “quick,quick,quick”.
Maar het eindresultaat ziet er prima uit en smaakt ook nog eens goed. Dit mogen we al gelijk op eten. Zonde als het koud wordt.

Char Kway Teow

Nu de sambal en de rijst klaar zijn kunnen we de nasi lemak compleet maken. DIt hoort geserveerd te worden in een bananenbladeren. Gevouwen tot een piramide. Dat blijkt nog best een kunst termijn. Maar het lukt me aardig, na het openen valt alleen wel alles uit een haha. Ik moet toch nog even goed oefenen.

Nasi lemak cooking class

Tot slot gingen we aan de slag met de onde onde. Groen deeg gevuld met wat suiker. Daar maak je weer een klein balletje van, die wordt even kort gekookt in water en daarna door de geraspte kokos gerold.

Onde onde
Na al het koken mogen we aanschuiven aan een lange tafel en is het aanvallen geblazen! Ook al zitten we stiekem allemaal al vrij vol na alle snacks op de markt.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.