Afgelopen zaterdag reisde ik af naar het Brabantse Son en Breugel. Ik bezocht hier De Stoerderij, een boerderij met stoere waterbuffels. Ik deed mee aan de #tourdestoer en kreeg een uitgebreide rondleiding inclusief een potje Knuffel de Buffel!
Waterbuffels in Nederland? Ook ik denk bij waterbuffels in eerste instantie aan de rijstvelden in Azië. Hier worden de waterbuffels als lastdier gehouden. Het Nederlandse klimaat blijkt echter uitermate geschikt te zijn voor het houden van waterbuffels.
Vóór de ijstijd leefden er waterbuffels in Europa. Deze zijn tijdens de ijstijd vertrokken naar Azië en Afrika. Duizend jaar geleden kwamen de waterbuffels terug. Vooral in Italië worden veel waterbuffels gehouden, voor de bekende buffelmozzarella. In Nederland zijn er nu 8 waterbuffelboerderijen.
Over de Stoerderij
Boer Arjan Swinkels begon in 2009 zijn waterbuffelboerderij De Stoerderij. Hij begon met 9 waterbuffels, inmiddels loopt er al een kudde van 43 waterbuffels rond. De kudde bestaat uit buffeldames, een dekstier en kalfjes. De kalfjes worden gescheiden opgevoed, de stieren bij de stieren en de dames kalfjes bij elkaar. De dekstier Hansie loopt tussen de buffeldames, wat een bofkont!
De buffeldames worden gemolken. De melk wordt verwerkt tot yoghurt en ijs voor de verkoop. De stiertjes gaan rond 2 jaar naar de slacht. Het vlees wordt verkocht via crowdfunding in vleespakketten.
De waterbuffels van De Stoederij lopen het hele jaar buiten. Echte stoere waterbuffels dus. Ze kunnen eigenlijk alle temperaturen wel aan. Wordt het te warm dan liggen de waterbuffels graag in de modder of het water om af te koelen. Daar komt ook de naam waterbuffel vandaan.
Waterbuffelmelk
In vergelijking met koemelk bevat buffelmelk meer vet, eiwit en calcium. In koemelk zit gemiddeld 4,2% vet. Buffelmelk is een stuk romiger en bevat 8-10% vet. Van de buffelmelk wordt Stoere yoghurt en Stoer ijs gemaakt. De yoghurt is dikker dan je gewend bent van normale yoghurt. Ook dit heeft te maken met het hogere vetpercentage.
Het runnen van een waterbuffelboerderij is best een uitdaging. De waterbuffels geven een stuk minder melk dan koeien. Slechts een kwart van de hoeveelheid. Dat is al een vrij groot verschil. De kalfjes bij De Stoerderij blijven de eerste drie maanden bij hun moeder en drinken dan dus alle melk. Dit zorgt ook voor een lagere melkopbrengst. Het melken zelf is ook niet eenvoudig. Hoewel de waterbuffels vrij tam en rustig zijn, willen niet alle buffeldames gemolken worden met een melkmachine.
Tour de Stoer
Hoe kom ik terecht op een waterbuffelboerderij? Dat komt door het tv-programma Het Boerenleven. Hierin was een aflevering gewijd aan de waterbuffelboerderij van Arjan. Nieuwsgierig geworden ging ik op zoek naar zijn website en zag ik dat hij gratis! rondleidingen aanbied op zaterdag: Tour de Stoer. Ik polste even bij mijn vriend en vrienden en we meldden ons direct aan en stonden zo dus afgelopen weekend oog in oog met de stoere waterbuffels.
Na een inleiding over de waterbuffels in de schuur vertrokken we richting de buffelstieren verderop in de wei. De stieren waren nieuwsgierig en kwamen direct naar ons toe. Toen Arjan de wei in stapte bleek gelijk dat de waterbuffels erg knuffelig zijn. Ze kwamen hem allemaal uitgebreid begroeten en een aantal bleven gezellig tegen hem staan.
Na het bezoekje aan de stieren gaan we naar de buffeldames. Zij staan achter de boerderij, met dekstier Hansie en een aantal pasgeboren kalfjes. Hier volgt het eerste potje buffel knuffelen met de lieve buffeldames. Ze worden allemaal graag geaaid. Dekstier Hansie moesten we wel op afstand houden, die is iets minder betrouwbaar en bovendien een stuk groter.
Helemaal verliefd op deze stoere waterbuffels wordt ik in de wei bij de dames kalfjes. Kalfje Ies en ik blijken een match en er volgt een uitgebreide knuffel de buffel sessie. Wat een lieverd! Helaas heb ik geen foto’s van deze knuffelsessie, bang dat Ies zou schrikken van de camera.
De tour sluiten we af in de winkel. We kunnen natuurlijk niet naar huis zonder iets te kopen. We vetrekken met een bak Famelse modder,chocolade ijs en 2 potten met Stoere yoghurt. Het waterbuffelijs hebben we al geproefd en dat was heerlijk romig! Met de yoghurt ga ik natuurlijk nog iets lekkers maken. Wat dat geworden is zien jullie binnenkort wel hier verschijnen.
No Comments