Inspiratie

Must voor foodies: Kota Bharu

night market kota bharu
De stad Kota Bharu heeft me positief verrast. Vooral qua eten. Deze stad stond oorspronkelijk eigenlijk helemaal niet op de planning, maar was een noodzakelijke stop op weg naar de Perhentians. Ik denk dat Kota Bharu echter zeker door foodies niet overgeslagen mag worden!

Waarom Kota Bharu volgens mij een must is voor foodies? In tegenstelling tot Kuala Lumpur en Penang is Kota Bharu overwegend Moslim. Dat zie je terug in het eten wat logischerwijs allemaal Halal is. Er is hier geen Chinatown, nouja er staat een Chinatown op de kaart, maar dit is alleen een kleine foodcourt met ernaast nog een Chinese winkel.

Wat is er dan wel op eetgebied te beleven? Er zijn in Kota Bharu maarliefst 2 interessante markten. De centrale markt Pasar Siti Khadija, waar je vooral ‘s ochtends vroeg moet zijn en de night market.

night market in Kota bharu

Ik heb beide avonden gegeten op de night market. Als enige toerist tussen de locals. Een hele ervaring. Ze spreken hier op de markt amper Engels, in tegenstelling tot de rest van Maleisië. Met handen en voeten is het me gelukt om eten te bestellen.

Wat ik erg opmerkelijk vond: alle stalletjes op de night market hebben een tv. Mensen bestellen hun eten, gaan aan een tafeltje zitten en kijken vervolgens tv. Op de tv zie je talentenshows of Koreaanse dramaseries. Vooral dat laatste is hier erg populair onder de dames. Dat ben ik nog niet eerder tegen gekomen op deze manier.

Kota Bharu Night market

Op de night market eet je echt low budget. Je betaalt hier ongeveer 1-2 euro voor een gerecht. Dat betekent dat je verschillende gerechten kunt kiezen en dat is zeker de moeite waard. Je wil natuurlijk het liefste alles proberen!

In Kota Bharu vind je een aantal zeer interessante gerechten uit deze regio (Kelantan). Die je ook alleen hier kunt proberen. In de rest van Maleisië ben ik de gerechten hieronder namelijk niet tegengekomen.

Nasi Kerabu
Het meest bijzondere gerecht wat ik hier gegeten heb is toch wel de Nasi Kerabu of blauwe rijst. Ja echt blauwe rijst! De blauwe kleur komt van de bloemblaadjes van vlinder-boon bloemen. Deze worden toegevoegd tijdens het koken. Bij de rijst krijg je een spicy gebakken vis, verse kruiden en kroepoek.

Ik moest even zoeken om dit specifieke gerecht te vinden op de night market, maar met wat hulp is dit dan toch gelukt. Zeker een aanrader!

Nasi kerabu Kota Bharu

Laksam
Een ander gerecht wat ik hier geprobeerd heb is Laksam. Een bijzondere variant van de Laksa. Maar dan met een ander soort noodles. Namelijk handgesneden noodles. Vrij dik in vergelijking met de noodles voor de Laksa. Ook dit is een redelijk zure versie.

Keropok Lekor
Een laatste snack die ik graag wil benoemen is de keropok lekor. In Kota Bharu ben ik langs de weg meerdere stalletjes tegengekomen waar ze deze lekkernij verkopen en voor je neus afbakken. Het is namelijk zoute gebakken vis of vis crackers. Misschien nog wel het beste te vergelijken met vissticks. Je dipt de keropok in chilisaus. Ik ben enorm fan van deze Maleisische snack.

keropok lekor Kota Bharu

Dan zijn er natuurlijk ook nog genoeg gerechten die ik helaas niet heb kunnen proberen. Daarvoor moet je langer in Kota Bharu blijven of nog verder deze regio ontdekken, maar dan begeef je je wel echt buiten de toeristische paden.

Ik hoop dat ik met deze blog wat meer foodies inspireer om tijdens hun reis door Maleisië ook op culinaire ontdekkingstocht te gaan in Kota Bharu. Ben jij toevallig ook in Kota Bharu geweest? Laat dan vooral hieronder je ervaringen/tips achter!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.