Inspiratie

Onmisbaar in de keuken: de rasp

Een goede rasp is onmisbaar in elke keuken. Je gebruikt hem namelijk vaker dan je denkt. Ik kan zelf in elk geval niet zonder. Denk bijvoorbeeld aan het raspen van groentes, zoals wortel en komkommer. Maar ook aan het raspen van Parmezaanse kaas voor over de pasta of een pizza. Of wat dacht je van het raspen van citroen?

Voor het raspen van een komkommer gebruik je een ander type rasp dan bijvoorbeeld voor het raspen van Parmezaanse kaas. Niet alleen is de structuur anders, maar je wil ook bij beide een ander formaat raspsel (ja, dat is een bestaand woord). Er zijn daarom verschillende afmetingen en soorten raspen: van fijn tot grof, voor plakjes of alles in 1.

Zelf ben ik nog steeds naarstig op zoek naar de perfecte rasp voor in mijn keuken. Gezien de beperkte ruimte het liefste een alles in 1 wonder. Hieronder deel ik een aantal mogelijke exemplaren, die me vooral wel aanspraken vanwege de functies of het unieke design.

keuken-rasp

1. Veelzijdige Weis Rasp – €11,99 Bol.com: Met deze vierkante rasp kun je kiezen of je fijn,grof, plakjes of schijfjes wil raspen. 1 rasp voor groenten, fruit of kaas. Dat is wat mij betreft de ideale combinatie voor in een kleine keuken.

2. Microplane Rasp Grof – €29,95 Bol.com: Deze grove rasp is van de Microplane serie en uitermate geschikt voor het raspen van kaas, gember, wortel en chocola. Eenvoudig schoon te maken, want hij mag in de vaatwasser. Dat laatste is natuurlijk een groot voordeel, een rasp is namelijk vaak lastig af te wassen.

3.Koziol Kasimir Kaasrasp – €11,45 Voor-thuis.nl: Rasp kaas op de stekels van deze egel. Een uniek design, leuk voor op tafel. Dit is stiekem gewoon een bijzonder hebbeding. Of het ook echt praktisch is vraag ik me af. Ik denk dat kinderen hier ook wel vrolijk van worden.

4. Handige Kaasrasp van Vacuvin – €9,99 Voor-thuis.nl: Geschikt voor zowel zachte als harde kazen. Deze kaasrasp heeft een handig opvangreservoir, waardoor je geen apart bakje nodig hebt om alle geraspte kaas op te vangen. Dit voorkomt dat je raspsel alle kanten op vliegt en overal terecht komt, behalve op de plek waar je het eigenlijk wil. Alleen het opvangreservoir zou voor mij al een enorme uitkomst zijn.

5.AdHoc Parmezaanse Kaas Rasp – €19,99: Een uniek design en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Binnen een handomdraai fijn geraspte parmezaanse kaas. Gewoon een handig product met 1 specifieke functie. Ik rasp zelf eigenlijk het vaakst Parmezaanse kaas, dat gebruik ik voor over de pasta, als extra kaas op een pizza, over een salade of in saus. Het enige nadeel is dat ik straks voor elke toepassing een andere rasp in de keukenla heb liggen.

6.Gember /Knoflookrasp – €2,95 Dille en Kamille: Door gember of knoflook over dit rode aardewerken schaaltje te wrijven rasp je eenvoudig gember of knoflook. Ook knoflook en gember vragen om een specifieke rasp. Dit schaaltje is gelukkig vrij compact en past hiermee makkelijk op elk aanrechtblad, hoe vol dit ook staat met allerlei spullen.

7.Cuisipro Duorasp – €21,95 Bijenkorf: Deze rasp is geschikt voor zachte kazen, maar ook voor groentes als kool, wortel en chocolade. Hij ligt erg fijn in de hand en wordt geleverd met een beschermhoes. Oeh chocolade, dat is natuurlijk ook erg lekker geraspt over bijvoorbeeld ijs of wat dacht je van tiramisu met geraspte chocolade? Van de overige raspen in dit rijtje weet ik helaas niet of deze mogelijk ook geschikt zijn voor het raspen van chocolade. Dit staat in elk geval niet vermeld bij de productinformatie.

Kortom, het blijft erg lastig om een goede keuze te maken uit alle verschillende raspen die er verkrijgbaar zijn. Welke van de geselecteerde raspen is jouw favoriet?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.