Recepten/ Vlees

Indonesische saté met pindasaus

Indonesische sate pindasaus

Eindelijk ben ik zelf thuis aan de slag gegaan met een aantal Indonesische recepten. Het eerste experiment: Indonesische saté met pindasaus.

Tijdens mijn reis heb ik veel saté of satay (plaatselijke benaming) gegeten. Niet alleen in Indonesië trouwens, alhoewel Indonesië toch wel bekend staat om de saté. Goede herinneringen heb ik o.a. aan de Satay street Lau Pa Sat in Singapore.

In Indonesië wordt de saté bereid op grote barbecues. Helaas is het nog geen weer om lekker buiten eten. Ik heb de saté daarom gegrild in een grillpan. Dat werkt ook prima. Het enige wat je wel mist is de rooksmaak van de barbecue.

Heel trots ben ik op het eindresultaat van dit recept. Het is me gelukt om dicht in de buurt te komen van de smaak van Indonesische saté. Ik denk dat dit vooral komt door kokosmelk te gebruiken voor de pindasaus.

Bedenk wel minimaal 1 dag van tevoren dat je de volgende dag deze heerlijke saté wilt gaan eten. Voor de beste smaak staat de gemarineerde kipfilet een nachtje in de koelkast.

Indonesische sate

Zo maak je deze Indonesische saté

Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm.
Hak de teentjes knoflook fijn en stamp klein in een vijzel.
Meng alle specerijen, inclusief de knoflook, sojasaus en een scheutje olijfolie in een kom tot een mooie marinade.
Leg de blokjes kipfilet in de marinade. Dek goed af met folie en zet het een nachtje in de koelkast.

Week de houten satéstokjes in koud water. Dit voorkomt dat ze aanbranden.
Rijg de gemarineerde kipfilet blokjes aan de satéstokjes. Ongeveer 4 blokjes per stokje.
Verwarm de grillpan op hoog vuur en voeg een scheutje olie toe.
Leg de satéstokjes in de grillpan en keer regelmatig om zodat ze aan alle kanten mooi garen.
Na ongeveer 5-6 minuten grillen zijn de stokjes klaar.
Controleer voor de zekerheid of de kip van binnen ook echt gaar is.

Maak ondertussen de pindasaus. Snijd hiervoor de ui en knoflook heel fijn.
Fruit de ui en knoflook in een scheutje zonnebloemolie aan in een steelpannetje.
Voeg een theelepel sambal oelek toe en roer dit door de ui en knoflook.

Bouw de pindasaus nu langzaam op en begin met 1 eetlepel pindakaas, 75 ml kokosmelk en 50 ml ketjap manis. Roer alles goed door terwijl je de saus verwarmd en voeg op basis van smaak en dikte meer pindakaas, kokosmelk en ketjap toe. Ik heb uiteindelijk 200 gram pindakaas (4-5 eetlepels) toegevoegd, 200 ml kokosmelk en ongeveer 100 ml ketjap manis.

Serveer de satéstokjes met rijst en de pindasaus.
Kook de rijst in water en de overgebleven hoeveelheid kokosmelk. Zo krijg je heerlijke kokosrijst.

Ingrediënten

    voor 6-8 stokjes saté

    Indonesische saté

  • 250-300 gram kipfilet
  • 4 eetlepels sojasaus (zoete)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1,5 theelepel pikante paprikapoeder
  • 1 theelepel laos
  • zout
  • zonnebloemolie

    Pindasaus

  • 1/2 ui (of een kleine ui)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 a 2 theelepels sambal oelek
  • 50-100 ml ketjap manis
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 gram pindakaas
  • zonnebloemolie

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.