Recepten/ Vegetarisch

Quiche met bietenbladeren en ricotta

Quiche met bietenbladeren en ricotta

Soms mislukt er ook wel eens iets. Vandaag gebeurde dat helaas met deze quiche met bietenbladeren en ricotta. Het recept komt uit mijn nieuwste aanwinst, het kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik ben erg fan van quiche, makkelijk en oneindig veel variaties. We hadden bieten in huis met de bladeren en steeltjes er nog aan. Van de bieten zelf maak ik morgen een heerlijke bietenrisotto met geitenkaas. De bietenbladeren en steeltjes gooide ik liever niet weg, zonde om iets weg te gooien wanneer je het ook kan gebruiken voor deze bijzondere vegetarische quiche.

Na 1,5 uur in de keuken bleek het eindresultaat bij mij alleen helaas iets minder. Het deeg van de quiche werd maar niet goed gaar. Bovendien bleek mijn gloednieuwe quichevorm lek te zijn en verloor ik hierdoor een deel van de vulling. Daar baalde ik natuurlijk behoorlijk van. Toch wilde ik dit recept graag met jullie delen!

Bereidingswijze

Zeef de bloem en het zout boven een grote kom.
Voeg de koude boter toe in kleine blokjes en wrijf deze door de bloem met je vingertoppen.
In plaats van met je vingers kun je ook de keukenmachine het werk laten doen. Ga door tot het deeg op fijne broodkruimels lijkt.
Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en meng de melk door het deeg. Tot het deeg een geheel wordt.
Kneed het deeg tot een bal, verpak het in keukenfolie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het dun uit op een met bloem bestrooid werkvlak.
Bekleed de quichevorm met het deeg en laat het deeg iets over de randen heen hangen.
Leg aluminiumfolie op het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak 15 minuten in de oven.
Verwijder na 15 minuten de bakbonen en de aluminiumfolie en prik het deeg in met een vork.
Zet de vorm nog eens 10-15 minuten terug in de oven.
Begin ondertussen aan de vulling voor de quiche.
Snijd de steeltjes van de bieten en was de bladeren en steeltjes goed.
Snijd de steeltjes van de bieten in stukjes. Hak ook de bladeren grof fijn.
Snipper de ui en hak een teentje knoflook fijn.
Verhit olie in een grote koekenpan en voeg nu de ui en een handvol gesneden tijmblaadjes toe en laat zachtjes fruiten tot de ui zacht is.
Voeg de knoflook en de steeltjes van de biet toe en laat ongeveer 10 minuten bakken. Roer ondertussen goed tot de steeltjes zacht zijn.
Voeg tot slot ook de gesneden bladeren toe en bak deze nog 5 minuten mee tot de bladeren geslonken zijn.
Breng de vulling op smaak met peper en zout.
Verspreid het mengsel van bieten steeltjes en bladeren over de bodem van de quiche.
Strooi de verkruimelde ricotta hier overheen.
Klop de eieren, room en melk lichtjes door elkaar en giet daarna voorzichtig over de vulling van de quiche.
Bak de quiche met bietenbladeren en ricotta in ongeveer 35 minuten op 180 °C in het midden van de oven.
De quiche is klaar wanneer de bovenkant goudkleurig is.
Je kunt de quiche zowel warm als koud serveren. Ik heb een zachte ricotta gekozen voor deze quiche, aangezien ik helaas niet aan een andere ricotta on komen. Deze quiche is vooral erg lekker met een kruimelige ricotta van schapenmelk.
Zelf had ik te weinig steeltjes en bladeren als vulling en heb ik dit daarom aangevuld met sla. Dit was echter niet zo’n succes. Mijn advies is om het alleen bij de bietenbladeren te houden!

Ingrediënten

    Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram ongezouten boter, koud
  • 75 ml koude melk
  • snufje zout
  • Voor de vulling

  • bladeren en steeltjes van een bos bieten (ongeveer 300 gram)
  • 1 grote ui
  • tijm
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram ricotta
  • 2 eieren en 2 eidooiers
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml volle merk
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Bietenrisotto met geitenkaas - Great Little Kitchen
    1 augustus 2014 at 13:26

    […] Rode bieten, daar ben ik zelf niet zo gek op. Maar deze bietenrisotto met geitenkaas is ook geschikt voor mensen die niet van bieten houden. Laat je zeker niet afschrikken door de rode kleur. De smaak van de geitenkaas past erg goed bij die van de bieten. Met wat rucola en geroosterde pijnboompitten maak je het gerecht helemaal af. Gisteren maakte ik van de steeltjes en bladeren van de bieten al deze lekkere quiche met ricotta […]

  • Reply
    Quiche met champignons - Great Little Kitchen
    2 november 2014 at 22:46

    […] een lekkere quiche met bladerdeeg. Op mijn blog staat tot nu toe eigenlijk pas 1 quiche recept met bietenbladeren en ricotta. Hoog tijd voor een nieuw quiche recept dus. Ik maakte afgelopen week deze heerlijke quiche met […]

  • Reply
    3x een verrassende quiche - Great Little Kitchen
    20 januari 2015 at 22:46

    […] is alweer even geleden dat ik deze quiche met ricotta en bietenbladeren maakte uit het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Helaas was de eerste keer bij mij geen […]

  • Reply
    Gezonde start van het jaar - 3 gezonde kookboeken
    21 januari 2015 at 15:00

    […] Inmiddels heb ik dit kookboek alweer een tijdje in mijn bezit. Vorig jaar aangeschaft ter inspiratie voor mijn vegetarische maaltijden. Ik moet toegeven dat ik eigenlijk nog te weinig gekookt heb uit Veg! Daar gaat dit jaar zeker verandering in komen. Een van de recepten die ik wel al eens uitprobeerde is deze quiche met bietenbladeren en ricotta. […]

  • Reply
    Quiche met broccoli en zalm - Great Little Kitchen
    4 maart 2018 at 10:34

    […] Regelmatig experimenteer ik met nieuwe quiches en probeer ik hierbij allerlei ingrediënten uit. Van witlof tot bietenbladeren. […]

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.