Zero Waste

Plastic vrije keuken challenge – Update week 4

De plastic vrije keuken challenge zit er op! In deze update kijk ik terug op de laatste week van mijn challenge. Heb ik het kunnen volhouden tot het einde?

De laatste loodjes wegen het zwaarst zeggen ze. Dat klopt ook voor deze challenge. Ik merkte dat ik de laatste week nog meer moeite had om niet toch uit gemak iets in plastic verpakt te kopen bij de supermarkt. Vooral vanwege tijdgebrek en een slechte planning.

Plastic vrije keuken challenge week 4

De laatste week begon zoals al voorspeld in de vorige update met een “cheat” maaltijd. Ik experimenteerde op zaterdag voor het eerst met het zelf maken van ravioli. Het werd toch ravioli gevuld met spinazie en ricotta, beide uit een plastic verpakking, zonder kon ik helaas echt niet vinden. Een aardig tijdrovend klusje, maar absoluut de beloning (en spierballen) waard. Ik maakte gelijk extra veel pastadeeg, zodat ik zondagavond mijn homemade ravioli kon serveren aan de broer van mijn vriend en zijn vriendin die bij ons op bezoek waren.

homemade ravioli met spinazie en ricotta

Op maandag hadden we nog steeds visite en gingen we gezellig lunchen bij onze buren Jan & Alleman op het terras. Lekker in het zonnetje, ook al was het nog steeds vrij fris. ‘s Avonds maakte ik bloemkoolcurry met aubergine, rijst en gegrilde bloemkool uit de oven. Ik bewaarde ook nog een bak vol voor later in de week. Woensdag aten we deze leftovers met verse frietjes van de Frietwinkel (uit een papieren zak). Op dinsdag was ik vrij laat thuis uit werk en improviseerden we een beetje met een restant zelfgemaakt brood, Bulgaarse kaas, olijfolie en nootjes.

Donderdag was het Koningsdag en dus een vrije dag! In plaats van feest vieren heb ik heerlijk een dagje gerelaxt thuis. Daar hoort natuurlijk ook een beetje kokkerellen in de keuken bij. Ik maakte de courgettecake voor de Foodblogswap en een Bulgaarse sjopske salata.

Courgettecake met yoghurt en walnoten

Vrijdag at ik een plak courgettecake voor de lunch op mijn werk en ‘s avonds at ik gezellig met vriendinnen bij Jamie’s Italian in Rotterdam. Ideaal uit eten gaan, dan heb je geen invloed op of iets wel of niet in plastic verpakt zit.

Zaterdag ging ik langs de biologische slager en kocht hier runderriblappen voor een stoofpotje met Grimbergen dubbel. Het was er echt weer voor vond ik!

Zondag was dan de allerlaatste dag van de plastic vrije keuken challenge. In plaats van het maken van nog 1 spectaculaire plastic vrije maaltijd koos ik opnieuw voor uit eten gaan. Mijn vriend en ik reisden af naar het bourgondische Den Bosch om hier optimaal te genieten van de zon. We gingen op een bezoek bij een vriend en hebben witbiertjes gedronken op het terras om na een kleine stadswandeling ook nog uitgebreid te dineren buiten in de bekende Korte Putstraat.

Uit eten Den Bosch

Een klein geluksmomentje had ik op donderdag. In de Albert Heijn waren eindelijk komkommers te koop zonder plastic verpakking! Zouden ze dat nou speciaal voor mijn challenge gedaan hebben? Ik hoop dat het niet eenmalig was en er vanaf nu minder onnodige plastic verpakkingen komen in de supermarkt.

Had ik verder al gezegd dat ik stiekem blij ben dat de 30 dagen er op zitten? Ik ren nu gelijk naar de supermarkt om lekkere kaas en crackers te kopen. Dat heb ik namelijk het meeste gemist!

In een latere blog blik ik nog wat uitgebreider terug op mijn challenge, inclusief mijn goede voornemens voor na mijn challenge.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.