Zero Waste

Plastic vrije keuken challenge – #30plasticfree

plastic vrije keuken challenge

Het leek me wel een goed moment voor een uitdaging. Ik zie stiekem namelijk enorm op tegen de komende maand. Waarom? Omdat ik 30 word. Daar heb ik best wel een beetje moeite mee. Daarom stort ik mezelf in de maand april op mijn eigen plastic vrije keuken challenge.

Op deze manier hoop ik een positieve draai te geven aan mijn 30e verjaardag. Bij 30 jaar past een 30 dagen challenge en toevallig heeft april ook nog eens 30 dagen. Perfect dus!

Verminderen van het plastic afval

Het doel van mijn plastic vrije keuken challenge is om zelf het goede voorbeeld te geven door minder plastic afval te hebben. Plastic is een groot probleem voor het klimaat.

Vorig jaar heb ik tijdens mijn reis 2 weken vrijwilligerswerk gedaan bij een zeeschildpadden project in Maleisië. Daar werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Plastic afval in de zee is op dit moment een van de belangrijkste oorzaken voor het sterven van zeeschildpadden. Een schildpad kan een plastic zak aanzien voor een kwal en vervolgens hierin stikken. Dat geldt voor meer dieren in de oceaan.

De cijfers (bron: WNF) rondom de plasticproductie zijn schokkend. Sinds 1964 is de productie x24 gegaan, in 2014 werd in totaal 311 miljoen ton plastic geproduceerd. Als deze groei doorgaat dan is er in 2050 meer plastic te vinden in de zee dan vis.

Daar moet echt iets aan veranderen vind ik, want dat mag niet gebeuren! Dus begin ik maar met het verminderen van mijn eigen plastic consumptie.

Plastic en schildpadden

De Challenge – #30plasticfree

De challenge voor april: 30 dagen lang geen plastic verpakkingen gebruiken in de keuken. Daarnaast wil ik ook het gebruik van plastic keukengerei, opbergbakjes etc. zoveel mogelijk beperken. De hele maand april mag er geen plastic te vinden zijn in mijn keuken.

Ik besef me inmiddels dat het een flinke uitdaging gaat worden. Normaal gesproken sta je er niet echt bij stil hoeveel plastic afval je eigenlijk verzamelt. Sinds ik met dit idee rondloop schrik ik toch wel van mijn eigen plastic consumptie.

Het grootste gedeelte van mijn plastic afval ontstaat in de keuken. Bijna alle producten die je in de supermarkt koopt zitten tegenwoordig verpakt in plastic. Denk aan alle kant-en-klaar maaltijden, vleeswaren en brood. Ook op de groente afdeling is er veel plastic. Zelfs de komkommers en bananen worden in plastic verpakt.

Ik ga in april op zoek naar alternatieven om plastic vrij boodschappen te doen. Al mijn ervaringen tijdens de challenge en tips deel ik hier natuurlijk uitgebreid met jullie.
Volg me ook op Instagram via #30plasticfree.
Gaat het me lukken om 30 dagen helemaal plastic vrij te koken en eten? Ik ben heel erg benieuwd! Doe je ook mee?
1 april start de challenge – en nee dat is geen grapje!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  TessaC
  27 maart 2017 at 12:07

  Jeetje, wat een goed idee! Ik ben zelf ook steeds meer bewuster in huis bezig en wil graag naar meer zero-waste. Maar wat een uitdaging is dat zeg! Alles zit tegenwoordig bijna wel minstens 1x verpakt (en soms wel meer!). Ik ben benieuwd hoe het je vergaat en welke stappen je kunt maken. En… alvast gefeliciteerd! 30 is echt niet zo erg hoor 😉

  • Reply
   Great Little Kitchen
   27 maart 2017 at 20:27

   Dank je Tessa! Ik begin langzaam inderdaad steeds meer te beseffen hoe moeilijk het gaat worden om geen plastic te gebruiken. Ik ben al blij als ik het een stuk kan verminderen!!

 • Reply
  Plastic vrije keuken - twee maanden later - Great Little Kitchen
  2 juli 2017 at 08:57

  […] is inmiddels alweer twee maanden voorbij sinds mijn plastic vrije keuken challenge. Een goed moment om even terug te blikken. Let ik nu nog steeds goed op mijn plastic […]

 • Reply
  5x Havermout recepten - Great Little Kitchen
  3 maart 2018 at 10:39

  […] havermout die ik koop is verpakt in karton. Er zit geen plastic omheen. Vandaar dat ik tijdens mijn plastic vrije keuken challenge nog vaker dan normaal voor havermout […]

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.