Inspiratie

Tempeh workshop – Tempetation Deel 2

tempeh workshop zelf tempeh maken

Nog maar net terug in Nederland viel ik gelijk met mijn neus in de tempeh. In de Markthal in Rotterdam werd de Indonesië week georganiseerd met op zaterdag 12 november een tempeh workshop.

Iets meer dan een jaar geleden ontdekte ik tempeh tijdens het eerste Tempetation event in restaurant Bali in Breda. De 3 chefs van toen waren ook nu aanwezig om ons nog meer inspiratie te geven.

Tijdens mijn reis door Indonesië heb ik veel tempeh gegeten. Vooral gebakken of gefrituurde tempeh, maar bijvoorbeeld ook tempeh saté. Ik was dan ook erg nieuwsgierig hoe je zelf tempeh maakt.

Maar eerst werden al onze zintuigen geprikkeld met verrassende tempeh gerechten. Voor onze neus werden de gerechten door de chefs bereid en daarna was het tijd om te proeven. Chef Jimmy Lo Hamzah trapte af met tempeh met garnalen in sambal met kokosmelk. Gevolgd door een kroket van tempeh gemaakt door Chef Yudi Yahya. Tot slot gevulde inktvis met een tempeh puree van Chef-kok Ari Munandar. Er is dus van alles mogelijk met tempeh!

Tempeh kroket

Gevulde inktvis met tempeh

Tempeh Workshop

Aan het einde van de middag was het dan eindelijk tijd voor de tempeh workshop. Dit onder leiding van Wida Winarno, de eigenaresse van Tempe Movement. Haar missie: “Laten we allemaal tempeh maken/ eten”.

Tempeh is een blok van gefermenteerde sojabonen. Om zelf tempeh te maken heb je slechts een aantal ingredienten nodig. Onze tempeh kit bestaat uit gedroogde sojabonen en tempeh starter. Verder heb je nodig: water, bananenblad of bruin ruw inpakpapier.

Voor de workshop is er al wat voorwerk gedaan. Het hele proces van begin tot eind neemt namelijk ongeveer 5-6 dagen in beslag. Je moet dus wel wat geduld hebben om zelf tempeh te maken.

tempeh workshop

Zo maak je zelf tempeh

De gedroogde sojabonen worden gewassen en moeten dan minimaal 48 uur weken.
Het weken zorgt ervoor dat de velletjes loslaten.
Verwijder de velletjes en was de sojabonen opnieuw.

Stoom dan de sojabonen voor 15-30 minuten tot de bonen zacht en gekookt zijn.
Giet de sojabonen af en laat de sojabonen afkoelen tot kamertemperatuur.
Voeg dan de tempeh-starter (Rhizopus schimmel) toe en meng dit goed door de bonen.

Pak de bonen vervolgens in bananenbladeren (of inpakpapier). Gebruik hiervoor minimaal 2 lagen.
Een dicht bananenblad aan de buitenkant en hierop bananenblad met reepjes voor het doorlaten van de lucht.
Vouw het tot een mooi pakketje en prik met een houten prikker gaatjes in de bovenkant om voldoende lucht door te laten.

Bewaar het pakketje nu op kamertemperatuur op een goed doorluchte plek voor ongeveer 3 dagen.
Dan is de tempeh klaar voor gebruik

Mijn eigen tempeh

Ik ging na de workshop vol goede hoop naar huis met mijn eigen tempeh pakketje. Deze heb ik in de keuken bewaard. Misschien niet de ideale plek. Mijn tempeh is namelijk helaas niet gelukt. Ik vrees dat het iets te vochtig was in onze keuken.

Gelukkig heb ik nog een zakje gedroogde sojabonen en starter uit de goodiebag van de workshop. Ik kan het dus nog een keer gaan proberen. Mocht dit meer succes hebben dan laat ik het jullie uiteraard weten!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.